Astilba Sister Teresa (Siste Teresa): foto och beskrivning, recensioner

Astilba Sister Teresa är en växt som ofta används för att dekorera området framför huset eller trädgården. Den har en lång blomningsperiod, och även när den inte blommar ser den bra ut i landskapsarkitektur.

Beskrivning av Astilba Sister Teresa

Syster Teresa är en flerårig växt av släktet Astilba. Själva namnet på blomman översätts bokstavligen "utan glans". Man tror att han fick detta namn på grund av lövens matta färg.

Astilba Arends blommar i juli-augusti

Astilba Arends syster Theresa har en jämn, rak stjälk vars höjd kan nå 50-60 cm. Bladen är långblodiga med ojämna kanter. Deras färg ändras från en mörkgrön till en ljusare nyans under säsongen.

Sister Teresa-sorten är opretentiös och rotar bra på en ny plats. Om du planterar en växt på våren kommer det redan på hösten att glädja trädgårdsmästaren med frodig blomning.

Astilba känns lika bra både i öppna soliga och skuggade områden. I skuggan sprider syster Teresa mer. I genomsnitt är bredden på en buske 60-65 cm.

När det gäller regionerna för odling finns det inga speciella förhållanden här - astilbe finns i Europa, Asien och Nordamerika.

Blomman tål kyla väl och vilar framgångsrikt i det öppna fältet. När frosten börjar, dör dess markdel.

Blommande drag

Astilba "Syster Teresa" tillhör de mellersta blommande sorterna. Den blommar under första halvan av juli och blommar i 2-3 veckor.

Hennes blommor är små, ljusrosa. De bildar täta diamantformade blomsterblommor upp till 30 cm höga och 15-20 cm breda.

Astilba blomställning består av små blommor

Längre och mer riklig blomning noteras i exemplar som ligger i skuggade områden, skyddade från direkt solljus.

Tillämpning i design

Astilba passar perfekt i alla trädgårdar och kombineras med nästan alla växter.

De kan placeras i grupper bredvid buskar för att skapa häckar, stigar och konstgjorda dammar.

Astilba är perfekt för att dekorera spår

Astilba "Syster Teresa" kombineras ofta med iris, värdar och dagsliljor. Tillsammans bildar de vackra blomsterbäddar som ser attraktiva ut även mellan blomningen på grund av deras täta lövverk.

I kombination med andra höga blommor erhålls frodiga kompositioner.

En annan appliceringsmetod är zonindelning av blomsterbäddar i flera områden för att skapa blomsterarrangemang. I denna design är rosor, tulpaner eller hortensior lämpliga grannar för astilba.

Astilba ser vacker ut bland överflödet av grönt bladverk

Råd! Det bästa av allt är att Sister Teresa-sorten kombineras med växter med voluminöst lövverk (pioner, värdar), vilket hjälper till att skydda jorden från att torka ut och behålla fukt i den.

Kombinationen av enkel astilbe med barrträd eller buskar ser också vacker ut.

Utmärkta grannar för astilba - enbär och andra vintergröna buskar

Sister Teresa-sorten är perfekt för landskapsområden och kombineras med nästan alla växter.

Reproduktionsmetoder

Det finns tre huvudsakliga avelsmetoder för syster Teresas Astilba Arends:

 1. Dela busken - växten grävs upp, bladen avlägsnas och sticklingar med 3-4 knoppar och en rhizom på cirka 5 cm förbereds (de döda delarna skärs av). Uppdelning kan göras nästan när som helst, men tidig vår kommer att vara den mest optimala - under sådana förhållanden kommer de första blommorna att dyka upp på Astilbe på hösten. Sticklingar planteras på ett avstånd av 25-30 cm från varandra och vattnas rikligt varje dag i 1,5-2 veckor.
 2. Frön - Detta är en mödosam metod som främst används för avelsändamål. Svårigheten ligger i det faktum att med sådan reproduktion finns det en delvis förlust av egenskaperna hos Sister Teresa-sorten. Mogna frön skördas från blomställningar tidigt på hösten och planteras i en blandning av torv och sand (3: 1) på våren. De groddar inom en månad, och de första bladen visas bara ett år efter plantering. En sådan astilbe börjar blomstra om tre år.
 3. Vid njurarna - i slutet av mars-början av april skärs en del av jordstammen med en ny knopp och planteras i ett växthus i en blandning av torv och sand (3: 1), som hälls på vanlig jord med ett lager av 5- 6 cm. Astilbe transplanteras i öppen mark nästa vår och redan på hösten börjar den blomstra.

Det enklaste sättet att få flera blommande växter åt gången är det första - att dela busken.

Landningsalgoritm

Rätt tid för plantering är april-maj, när till och med varmt väder redan har fastställts.

Astilba-plantor ska vara fria från synliga defekter, ha minst 2-3 knoppar och en rhizom ca 5 cm lång utan ruttna och döda delar.

När du väljer ett planteringsställe bör man komma ihåg att sorten Sister Teresa, även om den kan växa på vilken mark som helst, känns bäst i lerig mark. En plats som ligger nära en vattendrag eller skuggad av buskar eller träd är lämplig.

Astilba ska inte planteras för djupt.

Landning består av följande steg:

 1. I den tidigare grävda jorden görs hål på ett avstånd av 25-30 cm från varandra. Djupet beror på den särskilda plantan - rhizomen ska passa fritt.
  Råd! Längst ner i hålet kan du lägga humus och aska med benmjöl för att mata astilbe samt behålla fukt i jorden.
 2. Stänk plantorna med jord och låt inte tillväxtpunkten somna.
 3. Slå jorden runt busken med sågspån eller torv.
 4. Vatten varje dag i 1,5-2 veckor.

Om alla nödvändiga villkor är uppfyllda kommer den astilbe som planterats under denna period redan att blomstra till hösten.

Uppföljande vård

Sister Teresa-sorten är mycket lätt att ta hand om. För att få ett vackert blommande exemplar måste trädgårdsmästare göra mycket lite ansträngning.

Astilba vård inkluderar:

 • vattning - frekvens och volymer beror på väderförhållandena. I värmen och i frånvaro av nederbörd krävs daglig vattning, medan vattenansamling inte bör tillåtas.
 • matning - på våren blir det inte överflödigt att stödja växts tillväxt med kvävetillsatser och organiska gödningsmedel. På hösten kommer kalium-fosfor-kompositioner att vara användbara;
 • kompostering - ett viktigt förfarande, eftersom astilba-rhizomen växer ständigt och så småningom hamnar i jordens övre lager. Mulching med kompost i början av säsongen hjälper till att bevara näringsämnen och fukt;
 • lossna - hjälper till att berika jorden med syre och blir också av med ogräs;
 • överföra - Sister Teresa-sorten rekommenderas att planteras om var 5-6 år. Men med rätt vård kan den bo på ett ställe i upp till 20-25 år.

Skötsel består i regelbunden vattning och tidning

Förbereder sig för vintern

Astilba "Syster Teresa" är känd för sitt höga frostmotstånd. Men en del förberedelser för den kalla årstiden behövs fortfarande.

För att endast en planterad växt ska klara vintern väl är det bättre att inte låta den blomstra under det första året - stavarna bör tas bort innan knoppar bildas.

På hösten beskärs astilbe till jordnivå och matas med kalium-fosfor mineraltillskott som hjälper rötterna att överleva vintern. Sedan är de täckta med naturlig mulch - grangrenar eller tallnålar.Detta hjälper till att skydda jordstammar från extrema temperaturer.

Lapnik skyddar jordstammar från extrema temperaturer

Sjukdomar och skadedjur

Astilba "Syster Teresa" är mycket resistent mot olika sjukdomar och farliga skadedjur. Vissa av dem kan dock orsaka väsentlig skada på växten:

 • jordgubbsnematod Är en parasit som lever på löv och blommor. De yttre tecknen på dess närvaro är bladens krullning och utseendet på bruna och gula fläckar på dem. Den infekterade växten slutar växa och torkar upp gradvis. Det är omöjligt att bli av med skadedjuret, därför tas den sjuka astilba bort och bränns;
 • rotmask nematod - påverkar blommans rötter. Det ser ut som små tillväxter. Berörda astilba upphör att blomstra och utvecklas. För att förhindra parasitens spridning rensas den sjuka växten ut och bränns och platsen behandlas med fungicider;
 • rotröta eller fusarium - en sjukdom som påverkar rötterna och bladen av astilba. Växten blir täckt med en vitgrå blomning, börjar bli gul och torr, rötterna ruttnar. Ett överskott av fukt kan vara orsaken. Vid de första tecknen på skada bör behandling med "Fundazol" utföras;
 • prickig mosaik - ett virus som manifesterar sig som mörka fläckar längs bladen. Astilba "Syster Teresa" torkar snabbt och kan dö. Virus kan inte behandlas med kemikalier, så den infekterade blomman bör förstöras.

Slutsats

Astilba Sister Teresa är en opretentiös, frodig växande blomma. Den passar perfekt in i alla landskapsdesigner och smälter harmoniskt med de flesta trädgårdsväxter. Astilba kräver ingen särskild vård och tolererar väl vintern i det öppna fältet.

Vittnesmål

Semeshina Elena, 41 år, Penza
Jag såg en ovanlig astilba "syster Teresa" från en granne och bad henne om en spion. Jag planterade den i april och i augusti blommade den. Nu växer en delikat rosa frodig "skönhet" på min webbplats.
Voronina Galina, 57 år, Ryazan
För 2 år sedan planterade jag flera sorter av astilba längs staketet. Jag gillade sorten "Sister Teresa" mest av allt - den har så vackra rosa blommor, och det kräver minimal vård. Det räcker att vattna i värmen och ogräset så att ogräs inte uppträder.
Zelenova Veronika, 35 år, Vyksa
Astilba "Syster Teresa" har vuxit på min tomt framför huset i flera år. Även när den inte blommar ser den gröna busken väldigt intressant ut. Själva blomningen varar nästan tre veckor. Det tål frost perfekt, även utan isolering.

https://www.youtube.com/watch?v=dwHefHOHWJg

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion