Super snöskyffel

Du kan inte göra utan en bra spade på vintern, för då och då måste du frigöra ytterdörrarna, garageportarna, en bil på en öppen parkeringsplats och bara trädgårdsvägar från snödrivor varje dag. Under en säsong måste många ton snö tas bort, vilket kräver mycket tid och ansträngning. Men du kan göra det lättare för dig själv med hjälp av ett väl valt verktyg. Faktum är att ett stort antal olika spader säljs, vars kvalitet och användarvänlighet varierar. Vi kommer att försöka erbjuda en översikt över alla möjliga alternativ, notera fördelarna och nackdelarna med olika typer av detta handverktyg.

Är spaden så enkel

Det är inte många som vet att det finns cirka 100 olika typer av skyfflar. De skiljer sig åt i design och tillverkningsmaterial. Traditionellt en spade för snöröjning var en bred skopa fast på ett handtag. Våra farfar tillverkade också denna typ av handverktyg av trä. Trä snöskyffel används idag. Du kan köpa den eller göra den själv. Denna klassiska enhet har dock länge ersatts av mer tillförlitliga, praktiska och praktiska spader gjorda av metall och plast. Snöfläktstillverkaren strävar efter att förbättra varje specifik modell och göra den mer ergonomisk. Som ett resultat av ständig omvandling har designen på vissa spader förändrats avsevärt, skrapor, motorer, dumpar och automatiserade snöslungor har dykt upp.

Materialklassificering av spader

När du väljer en spade måste du först och främst vara uppmärksam på det material som handtaget och skopan är tillverkad av. Verktygets användarvänlighet och hållbarhet beror till stor del på materialet. För tillverkning av en skopa använder tillverkare ofta:

 • Plast. Det är plastverktyget som är lättast och bekvämt att använda. Snö glider perfekt på sin släta yta, den fångas lätt och tappas. Även våt snö fastnar inte vid en plastspade. När du väljer plastinventering bör du föredra hållbart polykarbonat som tål även starka stötar och frost ner till -400C. Samtidigt kännetecknas inte polypropenverktyg av hög hållfasthet, men de har en relativt låg kostnad. Plastskovlar med metall- eller gummifoder på kanten är mer tillförlitliga och kan bättre ta bort snö från stigarna.
 • Metall. Vid tillverkning av snöskovlar använder tillverkare aluminium, galvaniserat stål och duralumin. Metallskovlar är mycket pålitliga och hållbara, men tunga, vilket gör jobbet mycket svårare. Aluminium inventering är det lättaste bland andra metallalternativ. Duralumin överträffar analoger i sin styrka. Stålspader ger ett distinkt ljud när de interagerar med snö, vilket kan irritera arbetaren. På metallytor glider snön bra och även den smälta blandningen dröjer inte kvar på ytan. Förutom stor vikt har verktyget en annan komparativ nackdel: hög kostnad.
 • Trä. Ytan på en träsnowspade är gjord av plywood. Många hantverkare gör denna typ av verktyg med egna händer. Träskovlar har en relativt låg kostnad och många nackdelar: i vått väder fastnar snö på dem, trädet absorberar fukt och blir tungt. Efter arbete måste träspaden torkas.Verktygets livslängd är kort. Dessutom strävar tillverkarna efter att skydda skopans träyta med en järnplåt på kanten.

Jämförelse av fördelar och nackdelar med material är det möjligt att bedöma kostnaden för en eller annan variant av spaden. I detta fall spelar skärmaterialet en viktig roll. Idag erbjuder många tillverkare inte bara traditionella trästicklingar utan även lätta, hållbara plastalternativ. Teleskopiska och vikbara strukturer är moderna.

Design egenskaper

Att bara ha en snöskovel hemma är inte rationellt. Så till exempel är det bekvämt att ta bort packat, tungt snötäcke med ett verktyg med en liten skopa av metall eller plast. För lätt, nyfallen snö är spader med ett brett plastgrepp, som en skrapa (motor), fantastiska. Endast en metallspade kan effektivt ta bort is från banorna. Om du bara använder en typ av verktyg i alla ovanstående fall, kommer det inte att hålla länge och kommer inte att kunna utföra arbetet med hög kvalitet.

Små snöskovlar har en skyffelbredd på cirka 35-50 cm. Huvudgriparelementets plan kan vara plan eller böjd. Det är bekvämt att använda skyfflar med upphöjda kanter för att förhindra spontan snöglidning. Du kan hantera is med hjälp av den enklaste metallspaden med en arbetsbredd på 30-35 cm. Denna typ av verktyg är ofta utrustad med ett T-format handtag av plast eller trä.

Det är mycket praktiskt att ta bort nyfallen snö med en skrapa. Denna typ av handhållet snöborttagningsverktyg har ett U-format handtag och en mycket bred spade. Med hjälp av en skrapa, eller som det också kallas en motor (släpa), kan du skyva snö i en hög, men det går inte att kasta det till exempel över ett staket med hjälp av ett sådant verktyg . Skyffelmotorn för att rensa snö kan ha en arbetsytabredd på upp till 1 m, vilket gör det möjligt att öka arbetsproduktiviteten när du arbetar med ett tunt lager av fallet snö.

Viktig! Spadmotorn kan inte användas för att ta bort is eller tät snö.

Försök att eliminera nackdelarna med konventionella snöskovlar och skrapor har tillverkare kommit fram till en typ av konstruktiv hybrid som lätt skyfflar snö och låter den kastas åt sidan. Du kan se en så unik spade på bilden nedan:

Mekaniserade enheter

Alla modeller av snöskovlar som föreslås ovan är manuella, deras arbete baseras endast på användning av mänskligt arbete. Men vissa mekaniserade enheter kan förenkla processen för snöröjning:

 • En spade med en rotor gör att du enkelt kan hantera även med starka snödrivor. Denna typ av verktyg är en prototyp för en automatiserad snöslunga, men när man använder ett mekaniserat verktyg blir en person en ersättning för en bensinmotor. Det är arbetaren som sätter igång supersnöspaden, vilket gör att rotorn börjar rotera och flytta snötjockleken åt sidan. För att arbetet att rensa snön ska vara av hög kvalitet, är en begränsare installerad på ena sidan av skopskopan. Du kan se utformningen av en sådan enhet nedan:
 • En manuell bulldozer är en speciell anordning för rengöring av snö i hemmiljö. Det är en svetsad struktur med fyra hjul, som en boggi. På den yttre änden av snöslungan är ett blad med stor bredd fixerat, vilket, beroende på tjockleken på snöskyddet, kan justeras genom att vrida i en eller annan riktning. Fördelen med en manuell bulldozer är att arbetaren inte ständigt behöver böja sig och lyfta en tung spade. Det räcker bara att skjuta minibulldozer framför dig och skyva snön i en hög.
 • En spade på hjul är en variant av en konventionell skrapa.Hjulaxeln gör att spaden lätt kan lyftas för att övervinna små hinder. Nackdelen med detta verktyg är dess låga produktivitet.
 • Snöspadar på ett stort hjul uppfanns i Europa och det är värt att notera att de är mycket populära där. En sådan nyhet har ännu inte nått våra butiker, men en dag kommer inhemska användare också att uppskatta dess meriter.

Kärnan i tanken är att arbetaren, utan att böja ryggen, flyttar strukturen runt platsen. I det här fallet är spaden på spaden fixerad på hjulets axel med hjälp av ett gångjärn, och så snart snöpartiet levereras till förvaringsplatsen trycker personen på handtaget och välter spaden. Nackdelen med en sådan spade är oförmågan att arbeta med stort snötäcke.

Således tillåter uppfinnarnas tankar oss att ständigt förbättra en vanlig spade, ge den stora möjligheter och öka dess produktivitet. Om så önskas kan varje "Kulibin" självständigt skapa en trä- eller metallkonstruktion för snöröjning. Otillgänglig för egenproduktion är att en plastspade på grund av materialets natur. Några idéer om hur man gör en gör-det-själv-inventering med ett handtag kan belysas från videon:

Detaljerade rekommendationer hjälper även en nybörjad hantverkare att göra ett högkvalitativt, bekvämt och pålitligt verktyg.

Dumpa för snö på Niva

I vissa regioner i landet är frågan om snöborttagning särskilt akut. Under kraftiga snöfall är skördeutrustningen otillräcklig och många gator, och ibland även hela byar, blockeras av snödrivor. I det här fallet kan du bekämpa snön med en bil och ett speciellt blad. En sådan anordning kan utformas för alla typer av maskiner. Den inhemska bilindustrin erbjuder fabriksdumpar med tillförlitlig fastsättning på Niva.

Dumpen är en spade upp till 2 m bred. Med hjälp av ett speciellt fäste installeras den snabbt på den vanliga platsen för bilen. Installationsprocessen tar inte mer än två minuter.

Ett sådant blad har inga speciella lyftanordningar för dumpning av snö. Skopan är utformad så att den lutar automatiskt när fordonet rör sig bakåt. Kostnaden för en sådan spade för Niva, tillverkad på fabriken, är cirka 19 tusen rubel. En enkel enhet gör att du enkelt kan lösa problemet med att rengöra vägar på egen hand i små byar.

Hur man gör en gör-det-själv-dumpning på Niva

Kostnaden för ett speciellt blad är ganska högt, och inte alla ägare har en Niva, så information om hur man gör ett blad för att rensa snö på en bil med egna händer kan vara användbart för många hantverkare.

För att skapa ett blad behöver du:

 1. Ett fat med en volym på 200 liter.
 2. 6-meters sektion av ett profilrör, med en sektion av 20 x 40 mm.
 3. 2-3 meter runt rör, 20 mm i diameter.
 4. 6-meters sektion av ett profilrör med en sektion av 40 x 40 mm.
 5. Takskruvar och metallskruvar.
 6. Löpande band.

Med de nödvändiga materialen och några verktyg till hands kan du snabbt och enkelt göra ett blad enligt följande:

 1. Svetsa tappramen från profilen. Bredden bör vara större än fordonets hjulspår. Ett exempel på en svetsad ram kan ses på bilden nedan.
  13
 2. Klipp av botten och locket i ett 200-liters fat, skär den resulterande cylindern i hälften och länk upp de resulterande planen något.
 3. Fäst metallplåtar på ramen med självgängande skruvar.
 4. Behandla formskivans nedre kant med ett transportband.
 5. Hitta platsen för eventuellt fastsättning av bladet på bilen. Till exempel kan bitar av en U-formad profil med hål svetsas på bilens standardögon. Vid behov kan profilen från bladet bultas till den svetsade profilen vid behov.
Viktig! Tejpen på strukturens kant förbättrar bladets vidhäftning till vägytan och minskar ljudnivån under drift.

När man skapar ett blad använder vissa hantverkare fjädrar som mildrar påverkan på bilen när de interagerar med olika hinder, samt dragkraft, vilket hjälper till att kontrollera denna struktur.

Ett annat alternativ för att göra ett gör-det-själv-blad för en bil kan ses på videon:

I videon kommer specialisten inte bara att ge praktiska rekommendationer och dela med sig av sin erfarenhet utan också betona några särskilt viktiga punkter i bladets design.

Slutsats

Många modeller på marknaden utgör således ett svårt val för köparen. Olika designmodeller med olika priskategorier låter dig lösa vissa problem på ett punktligt sätt. Så även i hushållsförhållanden är det inte möjligt att bara använda en spade av aluminium eller plast. I ladan till en riktig ägare finns det alltid en plats för flera olika typer av verktyg samtidigt. I själva verket är det bara i det här fallet möjligt att utföra alla typer av arbete så effektivt som möjligt, samtidigt som inventeringens integritet och kvalitet bibehålls. Vi försökte inte bara betona mångfalden av modeller och bestämma materialens egenskaper, utan erbjöd också flera alternativ för att göra en spade på egen hand. Kanske kommer händerna på en annan mästare, inför vintern, att skapa en ny ny spade som kommer att uppfylla alla personliga krav hos ägaren och lätt kan klara även de mest frodiga snöbergen.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion