Trädgårdsdammsugare för att samla löv

Det är bekvämt att ta bort klippt gräs, fallna löv och bara skräp från stigar och gräsmattor med en speciell fläkt. Denna typ av trädgårdsredskap har länge rotat utomlands. I vårt land, fram till nu, använder de flesta hushållsägare de vanliga krattarna och kvastarna, utan att uppskatta fördelarna med automatisering. Men faktiskt, med en fläkt kan du rengöra området mycket enkelt och snabbt, vilket sparar tid och ansträngning.

Marknaden erbjuder ett stort utbud av trädgårdsdammsugare, från de enklaste alternativen till mycket funktionella modeller. Kostnaden för ett verktyg beror på produktiviteten och utrustningen för en viss utrustning, men i allmänhet har en genomsnittlig ryss råd att ha en sådan maskin på gården. Vi kommer att försöka berätta om sorter, fördelar och nackdelar med fläktar så mycket detaljerat som möjligt, så att alla kan navigera i olika modeller och välja den bästa för sig själva.

Funktionella funktioner

När du väljer en trädgårdsfläkt för din trädgård, måste du bestämma vilka funktioner den ska utföra. Förutom standardblåsningen kan trädgårdsmaskinen ha en sug- och skärfunktion:

 • Luftflödet gör att du kan rensa stigarna från damm och små stenar, driva lövverket från gräsmattan med ett kraftfullt luftflöde. Denna funktion är grundläggande för alla fläktmodeller. Luftflödets kraft beror på kraften hos själva maskinen. Vissa varianter av denna teknik kan flytta jämna halvor av en tegelsten.
 • Trädgårdsdammsugaren har förutom att blåsa en sugfunktion, vilket är mycket bekvämt när man arbetar med lövverk och annat organiskt material. Sådana modeller är utrustade med en speciell väska som samlar in sugad skräp och lövverk. Denna ackumulator ingår i fläktpaketet och kan enkelt rengöras när den fylls. Trädgårdsdammsugare för skörda löv har en knapp som låter dig växla maskinen från blåsläge till dammsugningsläge och vice versa.
 • Strimlingsfunktionen kan komplettera trädgårdsdammsugare. Löv och gräs med en fin fraktion fyller påsens volym så effektivt som möjligt, eftersom det krossade organiska materialet tar 5 och ibland 15 gånger mindre utrymme än det obearbetade. Komposten från sådan grönsakskull värms snabbt upp.

Det bör noteras att i vissa modeller slås slipfunktionen på samtidigt med sugfunktionen och kan inte stängas av. Det finns dock fläktar utrustade med tre separata funktioner. Vid denna tidpunkt måste du vara uppmärksam när du köper en trädgårdsdammsugare.

Viktig! Beroende på kraften kan vissa typer av trädgårdsfläktar suga och krossa inte bara löv och gräs utan även grenar, kottar, ekollonar och kastanjer.

Fläktarnas funktionalitet avgör till stor del kostnaden för trädgårdsutrustning: ju mer utrustad enheten desto dyrare är kostnaden. Men det finns undantag, till exempel erbjuder den inhemska tillverkaren "Zubr" en kraftfull trädgårdsdammsugare utrustad med alla de senaste funktionerna för att skörda löv för endast 2,5 tusen rubel. Kostnaden för maskiner från utlandet som har liknande funktionalitet kan överstiga den angivna siffran flera gånger.

Hur fläkten fungerar

Trädgårdsblåsarnas design skiljer sig något beroende på funktionalitet.Standardutrustningen för de enklaste enheterna inkluderar ett fläktrör och en motor. Om vi ​​pratar om en trädgårdsdammsugare, kommer en sådan maskin att vara utrustad med en extra skräppåse. För att slipa organiskt material använder tillverkaren specialknivar. Driftsprincipen och den konventionella utformningen av en trädgårdsdammsugare med huggfunktion kan ses på bilden nedan:

Bilden visar ett dubbelrör. En kanal i en sådan anordning är utformad för att tillföra luftflöde under blåsning. Den andra kanalen fungerar i dammsugarläget och drar in skräp genom sig själv. Denna design är fördelaktig när många fläktar bara har en kanal i munstycket för att fungera i två lägen.

För- och nackdelar med fläktar med olika typer av drivning

Fläktens tekniska egenskaper och användarvänligheten beror till stor del på den installerade motorn. Sålunda kan fläkten drivas med en bensin- eller elmotor.

En fläkt med elmotor har ett antal funktioner i drift:

 • En väsentlig fördel med eldrivna fläktar är enhetens kompakthet och dess låga vikt (2,5-4 kg).
 • Inga avgaser avges vid arbete med elektrisk utrustning.
 • Jämfört med en bensindriven maskin producerar den elektriska fläkten mindre ljud och vibrationer.
 • Enheten kan endast användas med direkt åtkomst till elnätet. Att arbeta med sådan utrustning kännetecknas av låg rörlighet. Eftersom, förutom trädgårdsdammsugaren själv, måste du övervaka förlängningskabelns rörelse.
 • Elkostnaden kan vara högre än kostnaden för bensinbränsle för att behandla områden med samma yta som maskiner med samma effekt.

Analys av driften av bensinträdesfläktar gör att vi kan lyfta fram följande nyanser:

 • Bensinfläktar är mobila och kan fungera oavsett var strömkällan är. Detta gör det möjligt att använda enheterna för rengöring av stora park- och trädgårdsområden.
 • Närvaron av en tank och en bensinmotor gör enheten massiv och tung.
 • Under driften skapar en bensinfläkt en hög nivå av ljud och vibrationer och avger gas som förorenar miljön.

Att välja en trädgårdsdammsugare, är det nödvändigt att bedöma de befintliga förhållandena under vilka du måste arbeta med verktyget. Om webbplatsens område är liten och det finns obehindrad tillgång till elnätet, kan du säkert ge företräde åt enheten med en elektrisk drivenhet, eftersom det är han som kan göra arbetet bekvämt. En bensinanalog används oftare för att rengöra stora trädgårdar.

Viktig! Flera tillverkare av trädgårdsutrustning levererar sladdlösa fläktar till marknaden. De arbetar tyst och miljövänligt, men tyvärr räcker deras batterier bara för en halvtimme kontinuerlig drift under "fält" -förhållandena.

Fläktklassificering efter typ av användning

För att underlätta arbetet för trädgårdsdammsugare försöker utrustningstillverkare att utrusta sina verktyg så mycket som möjligt med hållare som tar bort lasten från en arbetande persons kropp. Så, beroende på typ av användning, kan fläktar klassificeras enligt följande:

 • Den handhållna vakuumfläkten för trädgården har inga hållare. Ett sådant verktyg är bekvämt att använda för att skörda löv i små områden. Utan speciella fästanordningar produceras som regel fläktar utrustade med endast en avblåsningsfunktion.
 • Den monterade fläktdammsugaren har ett band som kan slungas över axeln, vilket delvis avlastar arbetaren och frigör handen.
 • Ryggsäcksfläkt har två axelremmar. Ett sådant hållelement är ofta utrustat med professionella dammsugare för bensinträdgårdar avsedda för rengöring av stora områden.
 • Dammsugarens hjulfläkt är mindre mobil än de ovan föreslagna alternativen för trädgårdsutrustning, men det gör att du helt kan frigöra arbetarens händer, vilket också är viktigt. Samtidigt är det värt att notera den höga prestandan hos hjulblåsare, eftersom de i ett pass kan rengöra en gräsmatta med en bredd på 40 till 80 cm, men en sådan enhet kommer inte att kunna komma in i ett avskilt hörn "bakom skjulet" om det inte finns något ytterligare munstycke i satsen i form av en slang.

Det bör noteras att alla fläktalternativ, med undantag för hjulmodeller, är tillräckligt kompakta, passar in i ett speciellt lock och blir bokstavligen osynliga på hyllan i garderoben. En trädgårdsdammsugare med hjul är skrymmande och massiv, det finns bara en plats för den i ett rymligt skjul.

Du kan se arbetet med trädgårdsfläktar med olika typer av drivning och tekniska egenskaper i videon:

En sådan granskning hjälper till att ytterligare avgöra valet av önskad modell.

Vilka punkter du måste vara uppmärksam på när du köper

Varje fläkt har, förutom sin grundläggande funktionalitet, specifika tekniska egenskaper. Så för trädgårdsgasblåsare är huvudindikatorn hastigheten på det utmatade flödet. Helst bör det ligga inom 300-320 km / h. Om denna parameter är mindre än 270 km / h, bör det förstås att en sådan sammansättning med lövskörd kommer att vara svår att hantera.

Luftflöde och lufttryck beror direkt på motoreffekten. En hög indikator på dessa egenskaper indikerar god prestanda hos utrustningen. Men när du väljer en elektrisk trädgårdsfläkt, kom ihåg att en motoreffekt på mer än 2,5 kW kräver en speciell kabel med ett tvärsnitt på minst 1,5 mm.2.

Förutom kraft och tryck bör du vara uppmärksam på följande parametrar när du väljer en trädgårdsfläkt:

 • Bladpåsar kan vara från 40 till 80 liter. Ju större volym, desto mindre behöver påsen rengöras, medan stora fyllda behållare är ganska svåra att flytta.
 • Det är möjligt att samla löv i en stor och snygg gudfar endast om det är möjligt att reglera luftflödets hastighet och tryck. Annars, när du närmar dig ett kluster av löv, kommer fläkten helt enkelt att sprida dem.
 • Vissa moderna fläkttyper är utrustade med stenskydd för att förlänga trädgårdsredskapets livslängd.
 • När du arbetar med gasfläktar orsakar en hög vibrationsnivå betydande obehag, för efter 10 minuters drift av utrustningen kommer en obehaglig känsla att visas i händerna. Därför bör du också vara uppmärksam på vibrationsparametern när du köper en fläkt.
 • Närvaron av hjul på sugröret gör det lättare att styra och flytta fläktens huvudelement och vila den på marken.

Om du, när du köper trädgårdsutrustning, tar hänsyn till alla listade kriterier och väljer en monteringsenhet av hög kvalitet, då fläktapplikation kommer att vara så bekvämt och bekvämt som möjligt, och själva utrustningen kommer att tjäna i många, många år.

Trädgårdsblåsare: myter och verklighet

I vissa källor kan du hitta mycket falsk information om trädgårdsfläktar och dammsugare. Vi kommer att försöka skingra några myter och betona den verkliga förmågan hos luftkanoner:

 • Trädgårdsdammsugare kan verkligen plocka upp små byggavfall, till exempel träspån, damm, bitar av skum.
 • Tryckluftströmmen kan användas för snabbare torkning av väggar efter målning och behandling med olika flytande ämnen.
 • Med en trädgårdsfläkt kan du framgångsrikt rengöra bilens interiör.
 • Snöskydd, upp till 10 cm högt, kan avlägsnas med lufttryck.
 • Rengöring av gräsmattan med en luftström gör att plantorna kan syresättas.
 • Lövverket som har ackumulerat fukt kan inte tas bort med en trädgårdsdammsugare.
 • Trädammsugarens grenrör, när den kommer för nära markytan, fångar upp damm och sand som förorenar de inre komponenterna i installationen.
 • Bladpåsar är dammgenomsläppliga, så ett grått moln kan observeras under skörden.
 • Trädgårdsfläktarnas bensinmotorer är fula.

Resultat

Således har vi försökt ge den mest sanningsenliga och tillförlitliga informationen om olika trädgårdsblåsare. Efter att ha utvärderat de föreslagna fakta och bekantat sig med priserna på marknaden kommer potentiella köpare att kunna välja den bästa modellen för sig själva eller helt överge idén och använda en kvast och en kratta på det gammaldags sättet. Samtidigt hävdar många recensioner att det är ganska svårt att återvända till ett traditionellt verktyg efter sådana automatiseringsverktyg, eftersom en person snabbt blir van vid allt bra.

Respons

Petrova Ekaterina, 32 år gammal, Krasnoyarsk
Vi har en stor trädgård på platsen med många buskar och blomsterbäddar. Du kan ta hand om sådana planteringar antingen manuellt eller med hjälp av en trädgårdsdammsugare. Med en kratta är det svårt att krypa under en buske eller dra ut lövverk mellan blommande växter. För regelbunden trädgårdsstädning har jag använt den enklaste i många år. elektrisk fläkt och jag rekommenderar det till alla.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion