Gräsmaskiner: mekaniska, elektriska och bensin

En vacker, välskött gräsmatta glädjer alltid någon person. Gräset i området ser dock inte perfekt ut om det bara klipps. En gräsklippare hjälper till att uppnå bra resultat, så att du kan förvandla alla bevuxna områden till ett perfekt grönområde.

Vad är en luftare och hur skiljer den sig från en scarifier

En luftare och skärmaskin används för att ta hand om gräsmattor. Det andra verktyget kallas också en verticutter. Nu ska vi försöka lista ut vad som är skillnaden mellan dem.

Luftaren är en slags kam för gräs... Med andra ord kan verktyget kallas en kratta, bara med speciella tänder. När de kammar gräset skär de i marken och lämnar små spår. Tillgången till syre och fukt till jorden ökar genom dessa slitsar. Rotsystemet av växter börjar utvecklas bättre och gräset på gräsmattan får ett hälsosamt utseende. Med hjälp av en luftare avlägsnas allt skräp från gräsmattan, gräset tunnas ut, stort ogräs.

Verticutter eller scarifier gör nästan samma jobb som en luftare. Verktyget lossar jorden, samlar små skräp, klippt gräs, mossa. Funktionen är nästan densamma, bara vertiktskäraren är kraftfullare.

När du väljer mellan två verktyg bör luftaren föredras om gräsmattan är mycket mjuk. På kraftigt komprimerad mark är det bättre att använda en skärmaskin. Många moderna modeller är gjorda med 2-i-1-teknik.Det är bekvämt att köpa ett verktyg, inklusive en luftare och en skärmaskin. En sådan kombinerad anordning kan arbeta på alla typer av jord.

Viktig! Du kan skilja luftaren från skäraren genom arbetsmekanismen. Luftaren lossar jorden med stickor eller speciellt formade tänder. Genom mekanisk verkan tränger de tunna ändarna av arbetsmekanismen igenom jorden. Skäraren har skärare istället för tänder. Dessa knivar skär gräset och lossar jorden.

Låt oss ta ett vanligt hemverktyg som ett exempel. Gafflarnas arbetsdel representeras av hållbara långa ekrar. Detta är den enklaste luftaren. Låt oss nu titta på raken. I vissa verktygsmodeller är tänderna gjorda med triangulära kilar. Denna kratta är en enkel handhållen skärmaskin.

Kombinationen av gräsklippare har två utbytbara axlar. Du behöver en skärmaskin - sätt en axel med fräsar, du behöver en luftare - byt ut arbetsmekanismen med en axel med ekrar.

Lär känna sorterna av skärmaskinens luftare

Med den ökande efterfrågan på gräsklippningsverktyg har tillverkare utvecklat många modeller av skärmaskiner. Alla skiljer sig åt i storlek, form, är utformade för att utföra olika arbetsvolymer, men beroende på typ av användning är de mekaniska och med motor.

Mekaniska modeller

Mekanisk luftningsskärare kallas ofta manuell. Användningen av verktyget är motiverat för att ta hand om en liten gräsmatta med ett område på upp till 2 tunnland. Fördelen med verktyget är låg kostnad, tyst drift, låg vikt. Men viktigast av allt behöver en mekanisk luftare inte el eller bensin för att fungera, och detta är också kostnadsbesparingar.

Den enda betydande nackdelen med en mekanisk skärmaskin är den snabba tröttheten från användningen. För att behandla gräsmattan noggrant måste du utöva mycket fysisk styrka.Verktygets dåliga prestanda tillåter inte att det används i stora områden.

De mest produktiva mekaniska luftarna och skärmaskinerna anses vara modeller gjorda i form av en liten vagn med hjul. När du flyttar den längs gräsmattan, tillsammans med hjulen, börjar axeln med knivarna att rotera, gör punkteringar och skär små spår i marken. Verktygets storlek kan vara väldigt annorlunda. Ju bredare axeln, desto större kan gräsmattan bearbetas i ett steg.

Bland de mekaniska luftningsanordningarna för skärmaskiner skiljer sig en separat grupp av primitiva verktyg för hand- och fotanvändning:

  • Handverktyget är en kratta, men inte allt. Strängluftarna kännetecknas av fina tänder. Det finns modeller med triangulära tänder, där varje skärelement är krökt i form av en kniv. En sådan kratta kan tillskrivas en skärmaskin.
  • Fotluftaren är den enklaste versionen av hålslagaren. Två metallknoppar med spikar är fästa på skosulan. När man går på gräsmattan tränger en person igenom jorden med taggar.

Det är inte lätt att arbeta med mekaniska luftare som skärmaskiner, men det är oklokt att köpa dyra el- eller bensinmodeller för ett litet område.

Elektriska modeller

Den elektriska enheten ser ut som en vanlig gräsklippare. En sådan luftningsskärare används för att ta hand om en gräsmatta på upp till 15 tunnland.

Den elektriska modellen är mer rimlig att jämföra med bensinmotorn. Enhetens fördel är en lägre ljudnivå under drift, effektivitet, acceptabel kostnad för produkten och mindre vikt.

Den största nackdelen med elektriska luftare av skärmaskiner i samband med elnätet, låg effekt av elmotorn, grunt jorddjupsdjup.

Råd! För att inte dra förlängningssladden med dig för att ansluta till uttaget måste du vara uppmärksam på batterimodeller när du köper en enhet.

En batteridriven bil är mobil. Det räcker att ladda batteriet och du kan gå till jobbet på gräsmattan som ligger långt hemifrån. Men batterimodeller har också sina nackdelar. Den viktigaste är den begränsade driftstiden. En mindre nackdel är den höga kostnaden i förhållande till luftaren, som drivs av ett uttag.

Bensinmodeller

De mest produktiva bland rivare är bensinmodeller. När det gäller kraft överträffar bensinenheter kraftigt elektriska motsvarigheter. De kännetecknas av ett större djup av penetration av tänderna i marken. Maskinen kan bearbeta gräsmattor med ett område på mer än 15 hektar. En bensinmaskin är ungefär 4 gånger dyrare än en elektrisk. I vilket fall som helst är det opraktiskt att köpa det till ditt hem. Sådana modeller är avsedda för serviceföretag.

Kriterier för att välja en luftare för skärmaskin

Aggregat kan inte väljas endast efter typ. Det finns många designfunktioner och nyanser som du bör vara uppmärksam på:

  • I el- och bensindrivare motoreffekt spelar en stor roll i produktiviteten. Det beror på motorresursen hur mycket enheten kan bearbeta territoriet utan vila.
  • Luftningshastigheten beror på arbetsmekanismens bredd... Ju mer maskinen fångar gräsmattan, desto färre passeringar måste göras och följaktligen kommer bearbetningstiden att minskas.
  • Maskinens plastkropp är lätt, rostar inte, men kan spricka vid oavsiktliga slag. Metallhöljen ökar enhetens vikt avsevärt och är känsliga för korrosion, men när det gäller mekanisk hållfasthet överträffar de plast.
  • Munstycksblandare kan vara med eller utan gräsuppsamlare... Här måste du styras av volymen och bekvämligheten i arbetet.
  • Av typen av knivar kan modellerna endast vara skärmaskiner, luftare eller kombinerade 2 i 1. Det är naturligtvis mer effektivt att spendera pengar på en kombinerad enhet.

Dessa är alla de viktigaste nyanserna som kräver uppmärksamhet när du väljer en gräsklippare.

När ska man göra skärpning och luftning

Rätt tid för grävning av gräsmattan är mitt på våren, någonstans i början av april. Det är tillåtet att utföra denna procedur på senhösten. Efter skärning kan kala områden utan vegetation kvar på gräsmattan. Detta betyder inte att skarvaren är skyldig. Det är bara på dessa platser att gräset kan försvinna på grund av ansamling av vatten eller att jorden grävdes av katter eller hundar. Detta problem löses genom ytterligare sådd av bar jord.

Den bästa tiden för luftning är mitten av maj eller början av september. Behovet av luftning bestäms av gräsmattornas rötter. För att göra detta, klipp ut en bit torv med en kniv och mäta rötternas penetrationsdjup i jorden med en linjal. Om denna siffra är mindre än 50 mm kräver gräsmattan luftning. Valet av luftningstid beror också på typen av gräs. Vissa växer på våren och andra på hösten. Luftning är endast nödvändig under intensiv växttillväxt.

När det gäller att arbeta med själva verktyget måste du först undersöka gräsmattan för stenar och andra fasta föremål. Knivar kan brytas eller deformeras kring dem. Om maskinen är utrustad med en gräsuppsamlare, kom ihåg att rengöra den efter cirka 5 minuter. Använd en trädgårdsvagn för att underlätta uppsamlingen av gräs. Innehållet i uppsamlingsboxen skakas ut i den.

Videon visar luftning av gräsmattan:

Slutsats

Som ett resultat bör det noteras att användningen av en skärare-luftare inte omedelbart förbättrar tillståndet för en försummad gräsmatta. Andra ytterligare åtgärder kommer att krävas i samband med klippning, utfodring och vattning av gräset. Men själva processen för luftning och skärning kommer att förbättra vegetationens tillväxt.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion