Vietnamesisk pottbukgris: uppfödning, faring

Grisavel bland privata handlare är mycket mindre populärt än kanin- eller fjäderfeavl. Det finns både objektiva och subjektiva skäl till detta.

Objektiva är tyvärr statliga kontrollorgan som det är svårt att diskutera med. I många regioner i Ryssland är privata handlare redan förbjudna att hålla svin under förevändning av ASF-utbrott. Det finns dock en intressant trend: ASF blossar ständigt upp där stora grisavelkomplex finns. Dessutom kringgår själva komplexen sjukdomen.

I regioner där det inte finns några svinuppfödningskomplex, är ASF-situationen ganska säker, veterinärer ser positivt på tanken att ägaren till en privat bakgård har svin. Speciellt om det här är vietnamesiska grisar som är mycket mindre aggressiva än stora vita grisar och mycket mer opretentiösa att hålla. Innan du börjar svin måste du därför kontrollera med din veterinärstation om det finns ASF i regionen.

Subjektiv är den utbredda tron ​​att grisar orsakar stink och smuts. Och i allmänhet kommer "grisen att hitta smuts." Grisar har förresten rätt att bli förolämpade. Människan tillåter dem inte att leva som en gris och tvingar dem att leva som en människa. I själva verket är grisar mycket rena djur. Efter att ha möjlighet att välja kommer grisen alltid bara skit i ett hörn och kommer aldrig att ligga i sin egen avföring.

Stanken höjs också av en person, matar grisarna matavfall, håller djuren i stammen med två meter och rengör sällan.

Den vietnamesiska pottbukgrisen utmärks av sin renhet och noggrannhet, även mot bakgrund av sina kamrater. Att hålla vietnamesiska krukmager i en sparsam penna, inte ens släppa ut dem för promenader, är helt enkelt grymt för dessa grisar. Vismouths är mycket träningsbara och kan till och med tolereras tills de släpps från skjulet. Sedan, på kommando, springer de till "toaletten". Så vietnamesiska pottbukgrisar är mycket trevliga djur att hålla.

Historia och beskrivning av den vietnamesiska pot-bellied rasen

Potbelly grisar introducerades ursprungligen till Europa och Kanada från Vietnam. Detta land är inte det vietnamesiska grisens verkliga hemland, bara namnet gavs enligt landet från vilket inälvorna började spridas runt om i världen.

I det post-sovjetiska utrymmet var den vietnamesiska grisen för första gången placerad som en minigris, det vill säga en miniatyrversion av en gris som kan förvaras i huset som husdjur. Naturligtvis är vietnamesiska pottbukgrisar minst dubbelt så små som stora vita och når aldrig en vikt på 300 kg, men ett djur som är cirka 65 cm långt, mer än en meter långt, väger 150 kg och mycket starka muskler kan knappast vara kallade ett husdjur.

Uppmärksamhet! I Ryssland finns det ingen standardisering av rasen av vietnamesiska krukmager, därför säljer de ofta helt otänkbara korsningar under sken av "vietnamesiska krukmager" eller "minigrisar".

Samtidigt är köparen säker på att vietnamesiska pottbukar inte blir stora, det viktigaste är att begränsa dem i mat. För rättvisans skull måste det sägas att du ibland verkligen kan köpa en renrasig krukmage av miniatyrstorlekar.Men det här är bara ett misslyckat exemplar. Antingen uppträdde brödet i ett kylrum och all grisgrisens kraft spenderades inte på att växa utan på att bekämpa kylan, eller så var han en konstgjord man från födseln eller helt enkelt resultatet av inavel.

Mini-grisar har inget att göra med köttgrisar, som är krukmager. Miniatyrgrisar är en separat grupp grisar med vilka avelsarbete utförs för att minska storleken.

Yttre och produktiva egenskaper hos vietnamesiska krukmager

Vietnamesiska krukmager grisras tillhör bacon-typen. Grisar av denna ras är tjocka, med en massiv bred kropp och mycket korta ben. De kallas Vizlobryukhim ganska förtjänat. I många grisar av denna ras kan magen slita på marken.

Huvudet på en riktig krukväxtgris med en kort nos. Dessutom kryper fettveck från pannan och kinderna till munstycket. Hos grisar är detta mindre uttalat än i vildsvin.

Viktig! Svansen på vietnamesiska grisar är rak och hänger ner. Om svansen plötsligt virkas är detta ett kors.

De vanligaste färgerna på vietnamesiska grisar är svarta, vita och kala. Mindre vanliga är vildsvinfärgade gråsvin och bruna svin.

Vildsvinet på bilden ser ofta ut som en infernal varelse.

I verkligheten kan han skrämma sitt oväntade utseende bakom ryggen. De magiga grisarna rör sig tyst.

Detta betyder inte att vietnamesiska pottbukar är farliga. Tvärtom har grisar av denna ras en lugn, godmodig disposition och ökad nyfikenhet med en konstant önskan att smaka på allt.

Uppmärksamhet! Efter ett år bildas mycket hårda sköldar på axelbladen på ett vietnamesiskt krukväldsvin, som, när de palperas, ser ut som ett ben täckt med hud, men det är troligtvis fettavlagringar.

Mest sannolikt behövde vildsvinet ett sådant skydd för att skydda sig från fångarnas fåglar när de kämpade för honan. Vildsvinshundar växer under det andra leveåret och kommer att få full storlek vid fem års ålder om de inte tas bort.

Medan vildsvinet är ungt spelar hundarna inte så mycket, men när de väl kommer ut ur munnen kan vildsvinet bli farligt. Speciellt när hon skyddar grisen med ungar.

Vikten av vuxna magar når 150 kg. Man bör komma ihåg att, trots reklam, är ister av vietnamesiska krukväxter inte alls ömt och mjukt. Vid fyra månaders ålder har smågrisar redan bildat ett två centimeter hårt fettlager på ryggen. Inga köttlager. I själva verket erhålls ister med köttlager inte från grisrasen, utan enligt en speciell odlingsteknik, där viloperioden växlar med perioder med grisers fysiska aktivitet. Under vila deponeras fett; under aktivitet växer kött.

Detta gäller inte vietnamesiska magar. Om vietnamesiska smågrisar har förmågan att röra sig kommer de att fullt ut inse denna möjlighet.

Av denna anledning, under skiktet av subkutant fett, har köttet i bukarna en delikat konsistens och god smak. Efter att ha skurit av det subkutana fettet blir köttet magert. Om du inte gillar fet fläsk, räcker det att skära ett lager bacon från slaktkroppen av en vietnamesisk pottbuk.

Att hålla vietnamesiska grisar hemma är inte svårt.

Förvarings- och utfodringsförhållanden

Vietnamesiska pottbukar är väldigt tysta djur. Det kan inte höras att skrika från dem, även om utfodringstiden är försenad. Vizlobelly kan i allmänhet bara skrika av skräck när de fångas. Resten av tiden påminner de ljud som en vietnamesisk pott-bukgris gör oftare om en hunds "sprit", när hunden skäller, nästan utan att öppna munnen. De kan gnaga tyst med nöje. Denna funktion hjälper ägare att undvika uppmärksamhet från berörda myndigheter om grisar hålls olagligt.

Det är sant att pottbockade smågrisar upp till en månads ålder, som delar moderns bröstvårtor, höjer en sådan skrik att man får intrycket att de äts levande och startas från bakbenen. Efter en månad när smågrisarna börjar äta på egen hand slutar de skrika.Men den vietnamesiska svinmoren suger upp till två månader, så det är för tidigt att slå dem av mamman på en månad. Det är ofta på grund av tidig avvänjning att vietnamesiska krukmager dör.

Hus för vietnamesiska pottbukgrisar

Plus vietnamesiska pottbukar i liten storlek och fridfull natur. Att hålla flera huvuden kräver inte ett särskilt stort rum. Men om ägaren inte vill att grisarna ska vara "grisar", borde han inte hålla dem i pennan. Vietnamesiska magar bör tillåtas röra sig fritt och välja en vinkel för avföring.

15 m² räcker för att hålla fyra vuxna magar och sex unga huvuden upp till 4 månader gamla.

Perfekt när det finns möjlighet att ordna en promenad för grisarna. Många ägare håller vietnamesiska krukmager i ladan och låter dem gå en promenad på gården under dagen. Även om krukmagen går lugnt även i snön, är de tillräckligt termofila för att behöva en isolerad ladugård med djupa sängkläder på golvet. Sängkläderna är bäst gjorda av hö eller halm. På kvällen satte en gryta med mage upp en grovfabrik i höet och begravde inte mindre än hälften. Om de känner sig coola försöker de ligga ner tillsammans och krama varandra. Och det här är en annan anledning till att det är bättre att inte dela vietnamesiska pottbukgrisar med penna.

Kost av vietnamesiska pottbukgrisar

Oftast har köpare ingen fråga om hur man matar vietnamesiska grisar. Människor tror logiskt att en gris är en gris. Äter samma som andra raser av denna djurart. Detta är delvis sant. Men bara delvis. Det är inte för ingenting som de vietnamesiska hängande buken ibland kallas växtätare.

I teorin, som alla grisar, är vietnamesiska krukmager allätande. De kan till och med fånga och äta en nybörjare eller en mus. Men det är bättre att inte ge dem blodigt kött, så att suggan, efter att ha smakat blodet, inte är frestad att äta smågrisarna. Ge inte heller köksrester. Inte beskära frukt och grönsaker, men den läskiga blandningen som ofta ges till grisar, tar avfall från matsalar och restauranger. På en sådan blandning kommer naturligtvis inte magarna att dö, men de stinker på samma sätt som stora vita grisar, som för att spara pengar ofta matas med avfall från matsalen.

Uppmärksamhet! Vegetabilisk mat är mycket viktigt för vietnamesiska pottbukgrisar.

Ändå är den huvudsakliga kosten för vietnamesiska pottbukgrisar grönsaker. Även spannmålskorn bör ges till dem i mycket begränsade mängder, om du inte matar smågrisen för ister så snart som möjligt.

Varning! Det är bättre att inte ge korn, till och med krossat eller krossat med vietnamesiska magar.

Det kommer inte att skada något, men kornet i denna form är praktiskt taget osmältbart och passerar igenom. Med andra ord är det en översättning av produkten.

Men samma korn, men finmalt och komprimerat, så att det inte dammar in i kornen i foderblandningen, absorberas så bra att magarna växer fett mycket snabbt.

Eftersom vietnamesiska pottbockade grisar värderas är de fortfarande begränsade när det gäller konsumtion av pellets för kött och inte för tuff bacon.

Den huvudsakliga dieten för vietnamesiska pottbukar är frukt (om du vill skämma bort grisen, ge honom kiwiskinn), grönsaker och gräs. Sparsamma ägare utvisar pot-bellied grisar hela dagen i betet för att beta på gräset på sommaren.

På vintern ges hö till visiret. De kommer inte att äta alla, men de kommer att nibba på något, och från resten kommer de att bygga bo för sig själva. På vintern krävs också saftiga foder i kosten: rödbetor, morötter, äpplen, kål etc. Du kan ge potatis rå eller kokt. I fukt måste försiktighet iakttas så att den inte blir grön. Grisar kan förgiftas med solanin.

Viktig! Var försiktig med köpt frukt och grönsaker.

Kemiskt pumpade butiksfrukter kan orsaka vit diarré i potten. Smågrisen kan dö, och om den överlever kommer den att ligga mycket efter i tillväxt.

Den "mänskliga" moroten som säljs i stormarknadskedjor är en annan historia.Kompetenta ägare av boskap, bland vilka det finns vislobrynitsy, vägrar helt enkelt att köpa dessa morötter, men leverantörerna har ett ironiskt argument: ”Tar du dem till kedjebutiker? Rengör, tvätta. " De är mycket förvånade när de får reda på att det inte är till butiken utan till djur, och de tar inte det.

Att uppfostra vietnamesiska grisar för att ge kött till din egen familj kräver mindre "produktions" -utrymme och mycket mindre nerver. Du kan köpa två månader gamla smågrisar och förse dem med rätt typ av mat, beroende på önskan om välsmakande ömt kött eller utsmält fläskfett. Du bör inte räkna med högkvalitativt fett från vislobryukh, men nu odlar de för att öka muskelmassa och fett hos vislobryukh-grisar.

För kött läggs tonvikten på vegetabiliska livsmedel, på fett - på koncentrat.

Föder upp

Det är mycket dyrare att föda upp vietnamesiska grisar med pottbukning. Sist men inte minst, nerver. Och ytterligare kunskap behövs i denna fråga.

Vismorifierare för puberteten

Vietnamesiska pottbukgrisar mognar med 4 månader. Vildsvin till 6. Teoretiskt. I praktiken kan ett vildsvin täcka en gris ännu tidigare. Om grisen är tillräckligt stor och väger minst 30 kg kan den föda upp.

Graviditet varar 115 dagar ± 2 dagar. Första gången en sugga tar med 6-7 smågrisar. Senare smågrisar i en yngel kan vara upp till 16, men detta är sällsynt. Vanligtvis 10-12.

Tecken på jakt och parning

Med tanke på att ägarna inte sitter bredvid grisarna och väntar på att värmen ska dyka upp, kommer de viktigaste och lätt märkbara tecknen att svälla i slingan och grisens rörlighet om du lägger handen på korsbenet.

Man bör dock inte smickra sig särskilt om orörlighet. Om grisen är vild är den fortfarande väldigt mobil. Så du måste titta noga på slingan. Om det finns tecken på jakt är grisen tillåten nära vildsvinet. Då kommer grisarna att räkna ut det själva.

Viktig! Vildsvinet bör inte vara släkt med grisen.

Annars börjar samtal om en genetisk predisposition för en gris för att ge dvärggrisar under tidig graviditet. I själva verket är kyla, hunger och inavel faktorer som påverkar smågrisstorleken.

Med inavel, förutom storlek, kan också smågrisarnas struktur drabbas. Till exempel kan en utåt normal gris plötsligt börja dra alla fyra benen under honom samtidigt och försöka röra sig i detta tillstånd. Vid närmare granskning visar det sig att hans tår inte har utvecklats korrekt och grisen går inte på hovar utan på mjuka vävnader, från vilka hela huden redan har skalats av. Det är i själva verket en sådan gris rör sig på öppna sår. Smärta som en stressor kan också sakta ner smågrisens utveckling.

Grisa

Ungefär en vecka före faring börjar juvret fylla i grisen. Detta är dock en felaktig indikation, eftersom juvet huvudsakligen är fett och grisen helt enkelt kan ha fått ytterligare fett. Magen sjunker ofta också, långt innan du farar. Men att dra sängkläderna till boet och öka slingan indikerar att faring kommer att ske nästa dag.

På en anteckning! Du borde inte vara rädd för suggans övervikt. Allt fett går förlorat under matningen av smågrisarna.

Fram till den punkt som i stället för fettkragen, som bildar veck ovanför öronen, uppstår luckor. Den vietnamesiska grisen kommer tillbaka till jakten två månader efter att ha grisat och har bara tid att gå ner i vikt. Så vietnamesiska grisar lider inte av infertilitet.

Bilden visar en fet krukmage som kommer att gå ner i vikt efter grisning och utfodring av smågrisar.

Problemfri faring av vietnamesiska grisar - myt eller verklighet?

Svaret på denna fråga är ja och nej. Allt beror på uppfödningstaktiken som utförs av den vietnamesiska pottbukuppfödaren som grisen köptes från och den nya ägarens ytterligare åtgärder.

En problemfri faring inträffar när en gris som inte har kunnat gå på egen hand, har ätit smågrisarna, har vägrat att mata kullen och sovit på grisarna, omedelbart hamnar i frysen. Även om hon piggade för första gången. Med ett så tufft urval kan ägaren till en vietnamesisk gris sova lugnt på natten och på morgonen komma till ladan och glädja sig över de små, smidiga smågrisarna.

Råd! En gris som kan självständigt hantera faring och vidare utfodring av smågrisar är förlåtad för aggressivitet när det gäller att skydda avkomman.

Därför kan en vietnamesisk gris, som är fridfull under andra förhållanden, efter faring börja rusa till ägaren och skydda hans smågrisar.

Bråka med problem är vanligast i fd Sovjetunionen. Det finns flera orsaker till detta:

  • import av boskap med ursprungligt låg kvalitet av vietnamesiska magsäckar;
  • de höga kostnaderna för vietnamesiska smågrisar jämfört med löner (i vissa europeiska länder kostar en vietnamesisk gris 20 euro på 3-4 månader);
  • önskan att sköta allt boskap som är födt på grund av de höga kostnaderna för vietnamesiska smågrisar, även om grisen inte själv är angelägen om att föda sina avkommor eller någon av smågrisarna kvävas under farandet (artificiell andning);
  • inte avlivning av odlade problemgrisar för kött tillsammans med suggan, utan vidare uppfödning av dessa individer.

Som ett resultat blir problemfri faring en myt och ägaren tillbringar nätter i grisstugan för att hjälpa den vietnamesiska grisfarmen. Men sådana grisar är vanligtvis inte aggressiva. Även om det händer mycket dåligt: ​​aggressivitet i kombination med problem.

Traditionellt är en vietnamesisk gris utrustad med en separat penna med ett smågrisskydd för faring. Bara om drottningen bestämmer sig för att äta brödet. Värmare placeras också där i kallt väder.

Kommentar! En infraröd lampa värmer bara ytan, inte luften.

Av denna anledning är en sådan lampa bra i en brooder för kycklingar som, när de är överhettade, inte kommer att gå ut i kylan. En gris, som värms upp under en infraröd lampa och går in i ett kylrum för att suga sin mor, kan bli förkyld. Det är bättre att placera värmeapparater i grisstugan. Om lufttemperaturen i rummet är över + 20 ° C räcker det för att smågrisarna ska känna sig bekväma.

Vem ska lämna till stammen

Om du vill lämna en av grisarna till stammen bör du, om möjligt, ta hänsyn till ovanstående nyanser. Smågrisar lämnas för skilsmässa från en problemfri krukväxtgris, om det finns en på gården. Smågrisen måste vara stor. Även om du är säker på att grisen är liten på grund av yttre faktorer är det bättre att behålla den stora. Smågrisarna växte upp under samma förhållanden, vården för dem var densamma, vilket innebär att den som är större åtminstone har bättre hälsa. Lämna inte inavlade smågrisar i självreparation om du inte har allvarlig zooteknisk kunskap och en tydlig förståelse för det mål som inavel är nödvändigt.

Bilden visar tydligt grisarna med skarpa ansikten, listade som vietnamesiska krukväxter. Dessa är antingen icke-renrasiga individer eller resultatet av inavel. I vilket fall som helst är det inte värt att lämna en sådan gris till stammen.

Växande smågrisar

Praktiskt taget överallt finns det rekommendationer om att genomborra smågrisar med järninjektioner på 4, 10 och 15 dagar i livet, eftersom det finns lite järn i grismjölk. Utan injektioner blir smågrisar slöa och dör. Men beslutet att injicera järn eller inte beror till stor del på det foder som grisen äter och vattnet det dricker. Om maten som konsumeras av vietnamesiska krukväxter innehåller mycket järn, kanske injektioner inte är nödvändiga. Lokala veterinärer bör konsulteras i denna fråga. Ett överskott av järn är inte mindre skadligt än brist på det. Smågrisar dör också av en överdos av järn.

Hur man beskär smågrisarnas huggtänder och förbereder genomträngande järn:

Själva fallet när smågrisarnas tänder klipps av för att en svamp av hög kvalitet inte får mat. Men kanske biter grisarna verkligen grisens juver dåligt, eftersom urvalet inte genomförs. Om alla grisuppfödare undersöker slaktar grisar som har övergivit smågrisar, slutar också bitande smågrisar att fötas. Endast de som kan suga utan att skada modern överlever.

När allt kommer omkring beror förekomsten av tänder hos nyfödda smågrisar på utvecklingslagarna. I teorin, om grisen dör, har smågrisarna en chans att överleva under vildsvinets skydd genom att mata på betesmark. Och på något sätt, trots allt, överlevde vildsvin i miljontals år tills de tämdes.

Varning! Det är bättre att inte sticka fingrarna i munnen på en nyfödd gris.

Video som förklarar varför smågrisar dör efter järninjektion:

Recensioner av ägarna till pot-bellied grisar

Irina Sakotrova, s. Inyutino
Hon höll vietnamesiska grisar länge tills de hittade ASF i vårt land och förbjöd privata ägare att hålla några grisar alls. Före det var det 50 till 70 huvuden. Det skulle finnas en möjlighet, jag skulle starta den här rasen igen. Magens hälsa är utmärkt, de blir sjuka sällan. Först under faring bodde jag bokstavligen i en grisstuga, men med tiden bestämde jag mig för att jag var ledsen för mig själv. Om en boskapsmor inte kan reproducera sig själv, är platsen för en sådan mamma i korven. Och det visade sig att många av mina grisar och getter kan klara mig utan mig. Jag kom precis på morgonen och var glad för tillägget. Nu är det bara barnen som måste glädja sig.
Mikhail Kostromtsev, s. Almenevo
Vi behåller inte vietnamesiska krukmager länge. Först tog de en gris för gödning. De kastrerade och började växa. Smågrisen visade sig vara väldigt smart, hennes dotter kunde till och med lära honom kommandon. Men trots allt, redan en gris, var ska man hålla honom? Vi tittade på detta fall och bestämde oss för att föda upp vietnamesiska grisar. Vi köpte en annan gris och en gris. Den första boleten har redan slaktats under det nya året, och dessa lever. Det är roligt att titta på dem. Men du måste också begrava de grävda hålen. Grisar går ut och går och gräver hål på sina favoritplatser varje dag. De har kul så.
Darina Svintsova, s. Sol
För ett år sedan tog jag in vietnamesiska pottbukgrisar bara för att förse familjen med kött, inte till salu. Jag tog två par från olika säljare. Ett par visade sig vara av dålig kvalitet: litet med dålig konformation. Vildsvinet från detta par slaktades snabbt och grisen väntade på faring. Så efter faring lade hon sig på magen och lät inte smågrisarna nära juvet. Som ett resultat överlevde bara 3 av 6. Antingen krossade hon de andra på natten eller så dog de av hunger och kunde inte slå sig ner till den andra grisen. Den andra var äldre, faring en månad tidigare. Detta visade sig vara en bra mamma. På kvällen körde hon de andra tre ut ur rummet, de bodde sedan ute ytterligare en halv dag, tills den farande grisen släppte tillbaka dem. Hon tog också med 6 smågrisar, matade dem alla, alla överlevde och blev stora. Nu har jag ett par högkvalitativa grisar: den här är en bra drottning och ett vildsvin med en utmärkt konformation. En annan gris slaktades tillsammans med smågrisarna. Endast livmodern efter smågrisarna är 2 månader och smågrisarna vid 4.

Slutsats

Vietnamesiska pottbukar är verkligen en lönsam investering. Affärer med dem, med alla förbud och begränsningar, kommer sannolikt inte att göras, men familjen slutar gå till butiken för fläsk. Och det köpta fläsket kommer inte att gå ner i halsen efter köttet från potten.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion