Somatika i komjölk: behandling och förebyggande

Behovet av att minska somatiken i komjölk är mycket akut för producenten efter att ändringarna gjordes i GOST R-52054-2003 den 11 augusti 2017. Kraven på antalet sådana celler i premiumprodukter har ökat avsevärt.

Vad är somatiska celler och varför är de dåliga för mjölk?

Dessa är ”byggstenarna” som multicellulära organismer tillverkas av. För korthet kallas de ofta helt enkelt somatik. Även om detta är en felaktig benämning. Strikt taget finns somatik inte alls. Det finns "soma" - kroppen och "somatisk" - det kroppsliga. Allt annat är en fri tolkning.

Kommentar! I kroppen finns det bara en typ av celler som inte är somatiska - könsceller.

Somatiska celler förnyas ständigt, gamla dör av, nya dyker upp. Men kroppen måste på något sätt ta fram de döda partiklarna. En av dessa "utgångar" är mjölk. Det är omöjligt att bli av med det somatiska i det. Produkten innehåller döda celler i epitelskiktet som kantar alveolerna. Leukocyterna, som också är somatiska, förstör också bilden.

Relativt lite uppmärksamhet har ägnats åt den somatiska prestationen tidigare. Men det visade sig att döda celler i mjölk försämrar produktkvaliteten avsevärt. På grund av dem går de ner:

 • fett, kasein och laktos;
 • biologisk användbarhet;
 • värmebeständighet;
 • tekniska egenskaper under bearbetning;
 • aciditet;
 • koagulerbarhet med löpe.

Ett stort antal celler bromsar utvecklingen av mjölksyrabakterier. På grund av ett sådant antal somatiker är det omöjligt att förbereda mejeriprodukter av hög kvalitet: från ost till kefir och fermenterad bakad mjölk, men det minskar inte koens produktivitet. Eventuell inflammation orsakar en ökning av vita blodkroppar. På grund av sjukdomen minskar koens produktivitet. Men en ökning av somatiken i mjölk indikerar utvecklingen av inre inflammation, som kan diagnostiseras i ett tidigt skede. Ett stort antal celler i mjölk hjälper till att identifiera mastit i ett stadium där det inte finns några flingor eller en minskning av mjölkutbytet.

Att ta mjölkprover från varje bröstvårta i en separat kopp hjälper till att fastställa i vilka lober den inflammatoriska processen börjar

Kommentar! Den låga kvaliteten på ostar som ryska konsumenter klagar på kan bero på det höga innehållet av somatiska celler i mjölk.

Somatiska normer i komjölk

Före införandet av förändringar i GOST tillät mjölk av högsta klass innehållet av somatik på en nivå av 400 tusen per 1 ml. Efter skärpningen av kraven 2017 bör indikatorerna inte vara mer än 250 tusen per 1 ml för högklassig mjölk.

Många fabriker har lämnat normerna på samma nivå på grund av dåliga förhållanden för att hålla kor i Ryssland. Och detta har inte den bästa effekten på de mejeriprodukter de producerar.

En helt frisk ko har somatiska indikatorer på 100-170 tusen per 1 ml. Men i en besättning finns det inga sådana djur, därför är normerna något lägre i den industriella produktionen av mjölk:

 • högsta betyg - 250 tusen;
 • den första - 400 tusen;
 • den andra - 750 tusen

Verkligen bra produkter kan inte tillverkas av sådana råvaror. Och om du anser att många fabriker fortsätter att ta emot mjölk med en indikator på 400 tusen somatiker, är situationen ännu sorgligare. I utvecklade länder är kraven för "Extra" -klassen mycket högre. Detta syns lätt i tabellen nedan:

Med tanke på de schweiziska mjölkkraven är det ingen överraskning att osten som produceras i detta land anses vara den bästa i världen.

Orsaker till höga halter av somatiska celler i mjölk

Att förklara orsakerna till den höga somatiken kommer att låta sorgligt för många mjölkproducenter, men detta är ett brott mot bostadsförhållandena och mjölkningsteknikerna. I sällsynta fall kan det tillskrivas ärftlighet. I västländer försöker kor med denna genotyp att slaktas från besättningen.

Genetiska orsaker inkluderar även juverens form, som ärvs. Om bröstkörteln är oregelbunden skadas spenarna under mjölkningen. En sådan ko mjölkar inte bra, och mjölken som finns kvar i juvret och mikrosprickorna framkallar utvecklingen av mastit. Detsamma gäller för lågkörteln. Låghängande juver skadas ofta av torra grässtjälkar eller stenar. Genom repor kommer en infektion in i den och orsakar inflammation.

Andra orsaker som orsakar en ökning av somatiken i mjölk inkluderar:

 • felaktig utfodring, vilket leder till metaboliska störningar, minskad immunitet och utveckling av acidos och ketos;
 • dålig juvervård
 • mjölkningsutrustning av dålig kvalitet;
 • brott mot maskinmjölkningsteknik;
 • allmänna ohälsosamma förhållanden inte bara i ladan utan också dåligt underhåll av mjölkningsutrustningen;
 • närvaron av skarpa kanter av barer och släta golv i ladan, vilket leder till skador på juvet.

Eftersom de verkliga orsakerna till det höga innehållet av somatik i mjölk inte alls är mystiska, om så önskas, kan tillverkaren kämpa för att minska denna indikator i produkter.

Att hålla boskap under olämpliga förhållanden bidrar inte till en minskning av antalet somatiska celler i mjölk, och hälsan hos sådana djur lämnar mycket att önska.

Hur man minskar somatiken i komjölk

Valet av metod beror på om det verkligen är nödvändigt att minska innehållet av somatiska celler i mjölk eller om du bara vill maskera problemet. I det senare fallet använder tillverkare specialfilter som minskar dem med 30%.

Filtrering hjälper mjölken att överföra kontrollen vid leverans till växten, men förbättrar inte dess kvalitet. Det finns inte bara nackdelar utan även patogena bakterier. I synnerhet med mastit finns det mycket Staphylococcus aureus i mjölk. Denna mikroorganism, när den kommer in i munhålan, orsakar ont i halsen hos en person, liknande halsont.

Men det finns ärliga sätt att minska somatik i mjölk:

 • övervaka noggrant korens hälsa och uppkomsten av mastit;
 • ge boskap goda levnadsförhållanden;
 • använda mjölkningsutrustning av hög kvalitet;
 • observera juverhygien;
 • ta bort enheten från nipplarna utan att dra upp;
 • övervaka frånvaron av torrmjölkning i början och slutet av proceduren;
 • hantera bröstvårtor efter mjölkning;
 • övervaka personalens hygien.

Det är möjligt att förbättra indikatorerna för somatik i mjölk, men detta kommer att kräva allvarliga ansträngningar. På de flesta gårdar är något nödvändigtvis oförenligt med korens korrekta hus.

Förebyggande åtgärder

När det gäller somatik sammanfaller förebyggande i huvudsak med åtgärder för att minska denna indikator i mjölk. Antalet somatiska celler, särskilt leukocyter, ökar dramatiskt under inflammation. Och förebyggandet av sådana sjukdomar är just att utesluta traumatiska faktorer. Överensstämmelse med hygienkrav i ladan minskar risken för infektion som tränger in genom skadad hud. Det är också nödvändigt att genomföra regelbunden expressprovning av mjölk för somatik.

Slutsats

Att minska somatik i komjölk är ofta svårt, men möjligt. Det är osannolikt att det under moderna ryska förhållanden är realistiskt att uppnå indikatorerna för Schweiz. Ändå måste detta strävas efter. Och mjölkutrustningens användbarhet och höga kvalitet garanterar inte bara ett hälsosamt juver utan också det högsta mjölkutbytet.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion