Varför äter tjurar jorden

Tjurar äter jorden som ett resultat av brist på element i kosten. Oftast är detta endemiska kränkningar, men som ett resultat av förbättrade transportförbindelser kan detta problem uppstå idag i alla regioner.

Varför äter tjurar jorden

Förvrängningen av aptit hos alla däggdjur inträffar när det saknas spårämnen i maten. I naturen kompenserar djur för denna brist tack vare vatten från floder som flyter långt ifrån. Flodvatten, som strömmar genom olika regioner, är mättat med ämnen som finns i jorden.

Boskap, begränsat i valet av foder och vatten, kompenserar för bristen på mineraler genom att äta marken. Den rikaste mikro- och makroelementen är lera. Resten av jorden täpps till tjurens mage till ingen nytta.

Tjuren som äter jorden är ett tecken på vissa sjukdomar relaterade till metaboliska störningar:

 • ketos;
 • osteodystrofi;
 • hypokobaltos;
 • hypokupros.

"Ren" vitaminbrist leder vanligtvis inte till aptitförvrängningar.

Kommentar! Hypovitaminosis A i kombination med brist på ett antal andra element leder till utveckling av osteodystrofi.

Ketos

Den vanligaste typen av ketos är brist på kolhydrater i korens kost och ett överskott av fett och protein. Men utvecklingen av sjukdomen kan orsakas av en kronisk brist på ett stort antal kemikalier:

 • mangan;
 • koppar;
 • zink;
 • kobolt;
 • jod.

Perverterad aptit är ett symptom på en mild form av ketos, när allt är enkelt att fixa. Diagnos görs efter blod- och urintester i laboratoriet. Behandlingen utförs genom att tillsätta saknade element i fodret.

Ofta äter smöret jorden av tristess eller hunger, eftersom det inte finns något gräs ännu

Osteodystrofi

Sjukdom hos vuxna djur. Kalvar blir inte sjuka. Osteodystrofi hos tjurar registreras vanligtvis under stallperioden i avsaknad av motion och bestrålning med ultravioletta strålar.

Bristerna i innehållet läggs på vinterbristen på vitaminer och kemikalier:

 • fosforsyrasalter;
 • kalcium;
 • vitamin A;
 • kobolt;
 • mangan.

Utvecklingen av osteodystrofi underlättas också av brott mot förhållandet mellan dessa element. De provocerande faktorerna är överskott av CO2 i rummet och protein i kosten.

Med osteodystrofi utvecklas osteoporos och mjukgörande av benen (osteomalacia). Med dessa sjukdomar tvättas kalcium ur djurets kropp, det utvecklar "slickar" eller aptitförvrängning. En tjur som släpps efter vintern för en promenad börjar äta land och försöker kompensera för underskottet av saknade mikro- och makroelement.

När diagnosen har fastställts balanseras djuren med kosten och de nödvändiga mineral- och vitaminförblandningarna tillsätts.

Hypokobaltos

Sjukdomen är typisk endast för vissa regioner, i vilken det inte finns tillräckligt med kobolt. Hypokobaltos finns i områden där landet tvättas väl av regn eller i träskiga områden. I ett försök att kompensera för underskottet av kobolt äter boskap inte bara mark utan också andra dåligt ätbara föremål, inklusive ben från andra djur.

Diagnosen ställs med beaktande av ett biokemiskt blodprov och kontroll av jord, foder och vatten för innehållet i den erforderliga metallen. Vid brist ordineras djur koboltsalter och foder med högt innehåll av detta element.

Podzoliska jordar är typiska för norra regioner med riklig nederbörd.

Hypokupros

Det utvecklas i områden med dålig koppar. Med hypokupros äter tjuren jorden, eftersom den instinktivt försöker kompensera för bristen på metall i kroppen. Vuxna djur är mindre mottagliga för hypokupros än unga djur.Symtom på sjukdomen är mer märkbar hos kalvar, eftersom kopparbrist främst påverkar kalvens utveckling och tillväxt. Vuxna boskap diagnostiseras på basis av blodbiokemi.

Sjukdomen är kronisk och i avancerade fall är prognosen dålig. För medicinska och profylaktiska ändamål tillsätts kopparsulfat i fodret för tjurar.

Vad ska jag göra om tjurar äter marken

Först och främst är det värt att donera blod för biokemisk analys. Av någon anledning föredrar ägarna till tjurarna som tas för gödning att diagnostisera "enligt mormors princip": de äter marken, vilket innebär att det inte finns tillräckligt med krita. Ibland ändras "diagnosen" till brist på vitaminer. De senare är frånvarande i jorden. Och tjuren, som inte får de nödvändiga ämnena i foder, fortsätter att äta jorden.

I små mängder är jorden inte farlig. Hur som helst sväljer kor det ofta tillsammans med de plockade växterna. Men med mineral svält äter tjurar för mycket mark. De förstår vanligtvis inte jordtyperna, de äter den på instinkternivå. "Betar" på svart mark eller sand, kompenserar inte djuret för bristen på spårämnen och kommer att fortsätta att äta jorden. Resultatet blir mekanisk tarmobstruktion. Lera kommer också att vara skadligt om tjuren äter för mycket av den.

Uppmärksamhet! Låt inte tjuren äta jorden på egen hand.

Det finns inget svårt att få tjuren att inte äta jorden. Efter att ha fått resultaten av analysen läggs förblandningen med de saknade elementen till i flödet. Ibland kan det verkligen vara kalcium, men i det här fallet är det bättre att blanda krita med foder och inte ge det i ren form.

Slutsats

Eftersom tjurar äter jorden med brist på element är ägarens uppgift att förse dem med en fullfjädrad diet. Ibland räcker det bara att inte vara rädd för att använda färdiga foderblandningar speciellt utformade för boskap.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion