Megrelian get

Getmjölk har länge varit populärt: en hälsosam produkt som inte orsakar allergier. Det är därför det används ofta i barnmat. Frågan om att välja ett husdjur måste behandlas noggrant.

Gör skillnad mellan kött- och mejeriraser.

Uppmärksamhet! Om djuret köps för mjölk är det bättre att inte hämta Megrelian getrasen.

Vad är detta djur, hur man tar hand om det - vi kommer att överväga dessa frågor i detalj.

Beskrivning

Denna ras föddes upp på västra Georgiens territorium under det 35: e året av förra seklet. Det finns två typer: högland och lågland

Skaparna anses vara vanliga bönder från Samegrelo, som inte hade speciell kunskap.

Idag använder uppfödare ofta georgiska getter som givare för att förbättra en viss ras. När allt kommer omkring är representanter för Megrelian-rasen de mest produktiva.

Höglandsgetter sticker ut för sin starka konstitution:

 1. Avlång kropp, brett bröst.
 2. Starka lemmar raka.
 3. långsträckt huvud med graciösa raka öron.
 4. Vackra horn som liknar en sabel. Om du tittar noga ser de ut som den latinska bokstaven "S".
 5. Mankens höjd ca 70 cm.

Pälsens färg varierar från vit till ljusgrå. Det finns också roans med rödbruna fläckar.

Viktig! Ullen från representanterna för Megrelian-rasen är grov, eftersom den huvudsakligen består av skyddshår.

Produktivitet

Uppmärksamhet! Djur av Megrelian-rasen är mejeriprodukter, därför är den levande vikten, jämfört med andra raser, inte så stor.
 1. Geten når oftast en vikt på 38 till 45 kg. Män - upp till 55 kg. Vissa Megrelian getter kan väga upp till 60.
 2. Kvinnor föder oftast med tvillingar. För hundra getter kan du få en kull motsvarande 160 barn. En produktiv besättning kan enkelt fyllas på.
 3. Med rätt utfodring per år ger en Megrelian get upp till 900 kg god, hälsosam mjölk, fettinnehåll upp till 4%. Den kan användas för att bereda olika mejeriprodukter som ost, keso, fetaost.

Vårdfunktioner

Uppmärksamhet! Innan de kör vuxna Megrelian getter eller barn till betesmark, vattnas de.

Att dricka från en pöl kan orsaka infektion. På sommarvärmen vattnas getter två gånger om dagen; på vintern, om det finns våtfoder, är det en gång.

Varning! Du kan inte dricka heta getter - de blir förkylda.

Matare

Använd inte galvaniserade diskar för matare för att inte förgifta djuret med zink. De sätter skålarna på höjder som når getens bröstkorg; för barnen installeras drickare och matare lägre. Vatten och foder ges i separata behållare. Många getuppfödare tillverkar automatiska drinkare - vattnet är alltid rent. På vintern måste vattnet värmas upp.

Vad man ska mata

 1. Djuren matas med havre, korn och majskorn. Försiktighet bör iakttas för att se till att inget vatten kommer in i torrfodret.
 2. Om skalningar från potatis matas måste de tvättas och kokas. Strö salt och blandat foder på toppen.
 3. Rotgrönsaker kan matas råa, men hackas noggrant, särskilt för barn.
 4. Det är bra att ge olika mos. Ångad havre, havregryn, matrester från bordet, morötter, rödbetor, kål kommer att göra. Mjölka getter, äta vått foder, tillsätt mjölk.
 5. I ett speciellt tråg bör det alltid finnas fodersalt (en get eller get behöver upp till 8 kg salt under ett år, barn lite mindre).
 6. På vintern, förutom hö, får getter skördade kvastar och tallnålar.De hängs på en sådan nivå att getter och barn kan nå dem.

Utfodring utförs flera gånger om dagen:

 • på morgonen - spannmål och rotgrödor.
 • på eftermiddagen - hö.
 • på kvällen, krossat spannmål, hö.

På sommaren betar Megrelian-getter tillsammans med barn på höglandet, på vintern, om vädret tillåter, vid foten av bergen.

Megrelian getras

Skötselregler mjölkgetter

För Megrelian-getterna behövs ett speciellt rum, det kallas get-rue. Rummets höjd är cirka 3 meter. Fyrkant:

 • för en drottning med en kull på minst 2,5 kvm. m;
 • ensam get - 1,5 m;
 • hane - 2 m;
 • barn - upp till 3 m.

Rummet för getterna måste vara torrt, utkast är oacceptabla. På vintern hålls temperaturen från +6 till -7 grader. I närvaro av ett stort antal djur krävs inte ytterligare uppvärmning - getterna värmer upp det med andan. Men där barnen hålls måste du använda värme.

Hanar hålls åtskilda från drottningarna så att de inte går runt i förväg. Dessutom kan närheten till en get bredvid mjölkande getar påverka mjölken: den får en obehaglig eftersmak.

För rasen Megrelian är stallhållning eller fri bete acceptabelt. Barnen betar tillsammans med vuxna djur.

Uppmärksamhet! Var noga med att ordna ett skjul på gården. På sommaren gömmer sig Megrelian-getterna från värmen och på vintern från snön.

Allt om lamm

Om Megrelian geten inte är sjuk med någonting behöver den inte mänsklig hjälp under lammningen. Barnen dyker upp 20 till 22 veckor efter parning. Ägaren skriver ner denna period för att veta när geten kommer att kattunge för att avvänja från den allmänna besättningen.

Det är nödvändigt att förbereda sig i förväg för lammning:

 1. Rummet där lammet kommer att passera måste vara rent och torrt. Desinfektion krävs. Väggarna och taket är vitkalkade med kalklösning. Om det är mörkt i getens hus utförs ytterligare belysning.
 2. Rummet ventileras, en ny strö läggs på golvet, ju tjockare desto bättre.
 3. För framtida barn skapas en plantskola med en yta på minst två kvadratmeter med en matare och en drinkare.

Du kan förstå att lammtiden har kommit av getens beteende: hon är orolig, vägrar ofta att mata. Juvet sväller, blir tätt, bröstvårtorna sprids ut till sidorna. Slem uppträder i svullna könsorgan.

Hur man matar en get efter lammning

Megrelian getras

Megrelian getter, som andra representanter för denna rastlösa stam, matas med sött varmt vatten. Djuret behöver kolhydrater för att återhämta sig. Sedan fylls drinkaren med rent varmt vatten, hö läggs i tråget.

Matsmältningssystemet hos getter efter lammning kan fungera felaktigt, så du måste använda lätt smältbart foder för utfodring:

 • kli upp till 300 gram, fyra gånger om dagen;
 • om lammning sker på sommaren, då ger de färskt gräs, på vintern - hö;
 • grenar och kvastar;
 • koncentrat;
 • salt minst 10 gram.
Varning! Övermatning av getter efter lammning är oacceptabelt, annars påverkar det djurets allmänna tillstånd negativt.

Hur man matar barn utan get

Eftersom Megrelian-getterna är mejeriraser rekommenderas det inte att släppa in barnen för utfodring. De matas konstgjort. En speciell flaska med en nippel köps i förväg. Detta gör det lättare för barnet att suga. Dessutom är halsen enhetlig, kaseinklumpar har inte tid att bildas.

Den första dagen får barnen råmjölk. Den innehåller alla nödvändiga mikro- och makroelement för att öka låg immunitet. Dessutom tar råmjölk bort den ursprungliga avföringen och slem från barnens tarmar.

Mjölk ges direkt efter mjölkningen, medan den är varm var fjärde timme. Det är uppenbart att det inte alltid kommer att paras ihop, utan måste värmas upp.

På den tredje dagen matas barnen av Megrelian-rasen med havregryn. Vattnet ska vara konstant. Och barnen börjar äta hö från tio dagars ålder. När det gäller foderblandningar behöver du en speciell.

Ge ny mat till barnen gradvis.Det ges i små portioner, gradvis ökar till det normala. Så snart barnen i Megrelian-rasen vänjer sig vid det, och detta kommer att framgå av deras tillstånd, kan en ny produkt introduceras. Ungdomar matas mjölk i två eller tre månader. Avvänja genom att minska delen.

Råd! Små kvinnor måste få mjölk längre än getter, då kommer en produktiv get att växa ut ur dem.

När ungarna av Megrelian-rasen är en månad gamla, körs de ut på betet på sommaren. Artificiellt uppfödda barn passar inte geten. Om barnen av Megrelian-rasen matas korrekt, blir de inte sjuka, de växer snabbt.

Istället för en slutsats

Husdjur av hög mejeri av Megrelian-rasen uppföds främst av invånare i Megrelia, Svaneti, Armenien, Azerbajdzjan. För fri bete kräver de höga betesmarker. De hittar där gräset de behöver för utveckling. För närvarande finns det cirka 100 000 personer. Det finns inga speciella skillnader i att höja getter av olika raser. Det viktigaste är uppmärksamhet, kärlek till djur och efterlevnad av reglerna.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion