Kalv och nötkreatur kolik

Kolik hos kalv och nötkreatur är en ganska vanlig tarmsjukdom, vilket är ett komplext symtomatiskt komplex som uppstår och manifesterar sig i matsmältningssjukdomar. I det vanliga livet kallas kolik oftast helt enkelt "uppblåsthet", och uppfödare av djur i det vanliga sjukdomsförloppet diagnostiserar och behandlar dem oberoende.

Varianter av kolik

Kolik uppträder, både hos ett ungt och ett vuxet djur, är alltid bevis för att en funktionsstörning har inträffat i en individs kropp i arbetet i någon del av mag-tarmkanalen.

Viktig! Kolik i sig är inte en sjukdom utan bara manifesterar sig som symtom på vissa sjukdomar.

Inom veterinärmedicin är det vanligt att skilja mellan två huvudtyper av kolik, beroende på vilka organ som är sjuka hos en kalv eller en vuxen:

 • Sann kolik - inträffar vid störningar i magsäcken eller tarmarna. Exempel på sjukdomar i detta fall är: akut magutvidgning, flatulens, tarmstopp;
 • Falsk kolik - manifesterar sig i leversjukdomar, njurar, urinblåsa, samt i samband med en smittsam sjukdom hos djuret.

Förutom de två listade skiljer veterinärer och zoologer också ut en tredje typ av kolik - symptomatisk. Denna typ av gastrointestinal störning kan uppstå som ett resultat av kirurgiskt, obstetriskt inflytande på kalven eller som ett resultat av närvaron av infektiös eller helminthisk sjukdom.

Den vanligaste klassificeringen är uppdelningen av kolik, beroende på i vilket område av kroppen symptom på sjukdomen uppträder:

 1. Mag.
 2. Tarm.

Tarmkramper inkluderar i sin tur

 • uppblåsthet utan peritonit (t.ex. flatulens, chymostas);
 • uppblåsthet med manifestation av peritonit (t.ex. tromboembolism).

Orsaker till förekomst

Inom veterinärmedicin är det vanligt att skilja mellan 3 huvudorsaker till att kolik kan förekomma hos kalvar och nötkreatur:

 1. För unga djur är detta oftast en alltför plötslig övergång eller avsaknad av ett förberedande steg för övergången från mjölkfoder till en normal diet. Kalven kan också förgiftas genom att ge den sur mjölk tillsammans med moderns mjölk.
 2. Matförgiftning.
 3. Förekomsten av funktionsstörningar i mag-tarmkanalen eller hela organismen som helhet hos en ung eller vuxen boskap.

Matförgiftning hos nötkreatur kan uppstå på grund av att de grundläggande reglerna för djurfoder inte följs:

 • diet och vattning (till exempel dricka mycket vätska efter en tung måltid);
 • leverera lätt jäsning av mat till djuret omedelbart före eller efter en intensiv promenad (t.ex. havre, korn);
 • användning av foder av dålig kvalitet vid utfodring av boskap såväl som mycket kallt, fryst foder eller ruttet, surt, mögligt eller ströat med jord och sand;
 • oberoende ätning av djur av giftiga växtarter i betet.

Störningar i mage-tarmkanalen hos nötkreatur kan orsakas av:

 • svår överhettning eller hypotermi i djurets kropp (detta är särskilt typiskt för kalvar);
 • främmande föremål som har trängt in i mag-tarmkanalen och stör dess normala funktion;
 • närvaron i kroppen av en kalv eller en vuxen av parasitiska varelser.

Symtom

Erfarna veterinärer, zoologer och bönder talar om cirka 40 olika typer av sjukdomar, varav ett av de viktigaste symptomen är kolik.Hos både en kalv och en vuxen kan förekomsten av obehag i mag-tarmregionen diagnostiseras med följande tecken:

 • upprörd och rastlös djurbeteende;
 • ständig trappsteg och fiddling med lemmar;
 • en kalv eller en vuxen tittar ständigt på magen och tänker sig ständigt med svansen;
 • djuret träffar sig själv med bakbenen i magen;
 • nötkreatur individer intar okarakteristiska ställningar, till exempel, försöker sitta som en hund, eller svänga sin kropp från sida till sida. Samtidigt försöker den unga kalven ständigt ligga på magen. Denna situation bör inte erkännas kategoriskt, eftersom dess kroppsvikt kommer att sätta tryck på mag-tarmkanalen, och detta i sin tur kan förvärra kalvens tillstånd på grund av den ojämna fördelningen av trycket;
 • djuret vägrar mat och vatten som erbjuds honom;
 • utseendet på en kalv eller en vuxen i buken förändras, dess volym ökar kraftigt;
 • processen för avföring sker med stor ansträngning.

Tecknen som beskrivs ovan är de främsta symtomen på kolik hos kalv och nötkreatur. Sekundära symtom inkluderar följande:

 • fel i det kardiovaskulära systemet;
 • kränkning av andningsfrekvensen hos djuret;
 • felaktig funktion av urinvägarna (för frekvent urinering eller omvänt nästan fullständig frånvaro av det).

Terapier

Vid diagnos av förekomst av kolik hos ett djur måste han hjälpa till och lindra smärta så snart som möjligt, eftersom uppblåsthet orsakar allvarligt obehag för individen. Metoden för behandling av kolikalvar och nötkreatur innefattar flera huvudsteg:

 1. Ursprungligen är det nödvändigt att befria magen och tarmarna från djuret från maten som ackumuleras i den.
 2. Djuret bör drickas med solros eller olivolja, mineral eller slimig buljong (sådana läkemedel används i folkmedicin och anses vara ganska effektiva som första hjälpen till en sjuk person).
 3. Det är nödvändigt att eliminera spasm och smärta hos kalven (för detta används läkemedel som No-shpa, Novalgin), också för att lindra smärta bör djuret ges sömntabletter och smärtstillande medel (Bromide, Novocain, smärtstillande medel).
 4. Mild kolik och uppblåsthet hos mycket unga kalvar behandlas med kamilleinfusion.
 5. För att återställa den normala funktionen av mag- och tarmkanalen hos en sjuk person, bör en speciell massage i buken och gnugga göras.
Viktig! I händelse av att ett fysiskt, främmande föremål har kommit in i kroppen hos en kalv eller nötkreatur som sitter fast i magens tarmkanal hos en individ, bör situationen lösas genom kirurgiskt ingrepp.

Efter att koliken har minskat är det nödvändigt att återställa kroppen till normal drift. Du bör inte omedelbart ge mat till en tidigare sjuk person. Detta bör göras gradvis och börja utfodringsprocessen med mycket begränsade mängder kokta rotfrukter och hö.

Profylax

För att undvika uppkomsten av ett sådant obehagligt fenomen som kolik hos nötkreatur bör du följa flera grundläggande regler för utfodring och djurhållning:

 • För kalvar är huvudregeln överensstämmelse med en mjuk, gradvis övergång från en mejerityd till en vuxen diet.
 • mata djuren endast med beprövat och högkvalitativt foder, observera matintagsregimen för varje individ: huvudregeln bör vara växlingen mellan lättare och tyngre livsmedel;
 • undvik starka fluktuationer i omgivningstemperaturen för djur (hypotermi eller överhettning hos individer), särskilt för kalvar. I pennan där individerna hålls är det nödvändigt att försöka hålla en konstant omgivningstemperatur;
 • för att dricka i nötkreatur bör endast rent vatten användas, helst vid rumstemperatur;
 • obligatoriska promenader i den friska luften när som helst på året: detta evenemang är verkligen lämpligt för förebyggande: både sjukdomar i mag-tarmkanalen och hela organismen som helhet.

Slutsats

Kolik i en kalv och nötkreatur är ett fenomen som direkt indikerar förekomsten av funktionsstörningar i mag-tarmkanalen i djurets kropp. Erfarna jordbrukare och uppfödare har länge lärt sig hur man självständigt diagnostiserar utseendet på denna obehagliga sjukdom hos djur och vidtar alla nödvändiga åtgärder för att hjälpa dem. Det är viktigt att förstå att kolik är ett symptom på ett stort antal sjukdomar, och för att undvika deras utseende hos kalvar och nötkreatur är det nödvändigt att noggrant övervaka regimen och kvaliteten på deras näring, djurens levnadsförhållanden och deras hälsotillstånd i allmänhet.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion