Kamerun get

Det hände så att under namnet "Kamerunget" doldes två ursprungsraser i Afrika ofta samtidigt. För lekmannen är de två raserna mycket lika och skiljer ofta inte riktigt mellan dem. Amatörgetuppfödare korsar också omedvetet dessa två raser och nu är det verkligen svårt att räkna ut vem som exakt springer runt på gården: den nigerianska geten eller Pygméen. Eller kanske en korsning mellan dessa två raser.

I väst kallas dessa två raser kollektivt "dvärg". Rasfans vet säkert vem som är vem och håller sina djur rena. Huvudskillnaden mellan dessa raser från varandra är de produktiva områdena. Kamerun dvärg getter är mjölkdjur, och Pygmy getter är kött.

Ytterligare förvirring i namnen läggs till genom att dessa raser i olika länder kallas olika:

 • USA: nigeriansk dvärg, afrikansk pygmé;
 • Storbritannien: pygmé, holländskt gnome;

I andra länder:

 • Guineas gnome;
 • Guineanska;
 • Gräsmarknom;
 • Skog;
 • Dvärg Västafrika;
 • Afrikansk dvärg;
 • Dvärg;
 • Nigeriansk dvärg;
 • Kamerun gnome.

Om du söker kan du också hitta andra namn. Särskilt anmärkningsvärt är den ryska samlingen från den nigerianska dvärgen och den david Kamerun: Kamerun dvärg.

Historia av utseende

Naturligtvis kunde analfabeter i afrikanska stammar inte berätta för européerna historien om mini-getters ursprung. Därför fick dessa raser sitt namn från de regioner där vita människor först hittade dem.

Förfäderna till båda raserna var troligen den västafrikanska dvärggeten. Denna ras är fortfarande utbredd i Afrika idag. Pygmy-geten hittades i Västafrika, den nigerianska (Kamerun) getrasen hittades ursprungligen i Kamerun-dalen, även om den är vanlig i hela Väst- och Centralafrika. Och idag är det redan runt om i världen.

Kamerunrasen har ett dubbelt namn på grund av att Kamerunfelet löper precis längs gränsen till dessa två länder, och sjömän köpte helt enkelt getter vid kusten i Guineabukten. Vem är i Nigeria och vem är i Kamerun.

Dessa artiodaktyler seglade till Europa som mat för rovdjur i en tid då Storbritannien samlade levande underverk från utomeuropeiska kolonier för sina djurparker. Dvärgarna uppskattades också av sjömän som började ta dem med sig på fartyg för färsk mjölk och kött. Platser med mini-getter tog lite, mat krävdes också mindre och mjölk från dem kunde fås nästan som från stora raser.

Senare uppskattades också kamerunska mini-getter av mjölkproducenter. Men pygméerna började uppfödas inte så mycket för köttets skull som som husdjur. De har ett mer attraktivt utseende. Om vi ​​jämför fotoet från getten från Kamerun (nigeriansk) och Pygmy-geten blir detta uppenbart.

Intressant! Allvarliga strider pågår mellan amatörer som håller pygméer som husdjur och getproducenter från samma pygméer.

Vissa kan inte förstå hur det är möjligt att äta sådana bedårande djur, andra är förvirrade, sedan när blev geten okränkbara. Dessutom är inte alla som handlar med dvärgraser, och faktiskt med getter i allmänhet, överens om bedårande djur.

Beskrivning

De olika färgerna i Kamerun och deras likhet med pygméerna, liksom närvaron av många kors av dvärgraser och dvärggetter med stora, ledde till att beskrivningarna av Kamerungeten i olika källor är allvarligt olika.Lägg till det lilla antalet av dessa djur i Ryssland och följaktligen bristen på information om dem, och ditt huvud kommer att gå runt.

De flesta skillnaderna avser storleken på dessa dvärgar. I rysskspråkiga källor kan du hitta information om att storleken på den kamerunska geten inte överstiger 50 cm. Och detta är storleken på getterna. Kvinnorna är ännu mindre. Vikten på en get är vanligtvis 25 kg och når sällan 35 kg. Livmodern väger vanligtvis 12-15 kg. I avsaknad av den ryska föreningen för Kamerungetter är det svårt att säga om denna information är sann.

Beskrivningen av Kamerun getrasen, gjord av American Goat Society och American Dairy Goat Association, indikerar att honan ska vara upp till 57 cm vid manken och hanen inte bör vara mer än 60 cm. Enligt standarden av en annan sammanslutning av dvärggetter bör hanar helst nå 48-53 cm med den maximalt tillåtna höjden på manken på 58 cm. Getterna i denna förening är idealiskt 43-48 långa med en maximal höjd på manken på 53 cm.

Höjdskillnaden så mycket som 10 cm ger gott om utrymme för "kreativitet". Det är bra om resultatet av det kreativa tillvägagångssättet bara är en "minis", och inte en vanlig mongrelget som har strimlats till följd av inavel.

På en anteckning! Kamerunerna lever i 10-15 år.

Kamerungeten har ett litet torrt huvud, en tunn nacke, en relativt bred rygg och tunna ben, som är längre än Pygmy-getens, vilket är karakteristiskt för mejeriraser.

Pygmier skiljer sig från Kamerun i kortare ben, tjockare nacke och mer muskelmassa. Tillväxten för båda raserna är densamma. Båda raserna har också horn, men uppfödare av mjölkgetter dehydrerar ofta djur för att undvika skada.

Foto av en get från Kamerun.

Foto av Pygmy-geten.

Du kan se med blotta ögat hur mycket benen på den andra är kortare än benen på den första.

Samma situation kan ses på bilden av en get från Kamerun (överst) och Pygmey (längst ner).

Pygmier är också vanligtvis mer fluffiga, på grund av vilka de är mer populära bland älskare av dvärggetter.

På en anteckning! Dvärgar är inte bara infödda i Väst- och Centralafrika.

Det finns andra miniatyr getraser. En av dem föddes i Australien speciellt som husdjur. De produktiva egenskaperna hos denna ras var på andra plats.

Färger

Vi måste omedelbart bestämma vilken av de afrikanska dvärgarna vi pratar om när vi köper. Pygmy getter har ett mycket begränsat antal färger och har alltid bruna ögon. I mjölkgetter i Kamerun har färgvariationen praktiskt taget inga gränser. De kan ha valfri färg. Vissa kamerunbockar har blå ögon. Därför, om geten som säljs är ojämn eller prickig, och även med blå ögon, är det nästan säkert en kamerunmejerit.

Karaktär

När det gäller beteende skiljer sig dvärgget inte från sina stora motsvarigheter. De är busiga och envisa. Om Kamerun har fått det i huvudet att hon ”behöver åka dit”, kommer hon att sträva ”där” med all sin kraft. Ögonblicket kommer att vänta när tillgången till den önskade platsen för henne öppnas något och sipprar omedelbart.

I motsats till recensionerna om de kamerunska dvärggetterna skiljer sig inte ens kastrerade getter i ondska. Deras kamp med en person kommer inte från karaktärsgodis, utan från den naturliga önskan att ett hjorddjur ska ta reda på sin plats i flockens hierarki. Men det rörande utseendet och den lilla storleken hindrar ägaren från att fånga ögonblicket när geten börjar pröva gränserna för vad som är tillåtet. Som ett resultat kommer geten till slutsatsen att han är flockens ledare och försöker "sätta" ägaren "på plats".

För att förskjuta ledaren och ta hans plats måste du slåss mot djuret på allvar. Därav yttrandet om illviljan hos vuxna getter. På ett eller annat sätt måste du fortfarande bekämpa geten, och det är bättre att "fånga" hans intrång i ledarskap i början. Då kan du klara dig med "lite blod".

I allmänhet är kameruner mycket tillgiven och tillgiven varelser. De vänjer sig mycket lätt vid ägaren, om du inte förolämpar dem.

Intressant! Kamerun getter gillar inte vatten precis som katter.

De kan till och med straffas på samma sätt som katter: genom att spraya med vatten från en sprayflaska.

Produktiva egenskaper

Om vi ​​tar den amerikanska linjen med dvärggetter från Kamerun, är deras produktivitet verkligen fantastisk. Vid sin högsta amning kan dessa getter producera upp till 3,6 liter mjölk per dag. Även om deras prestanda faktiskt sträcker sig från 0,5 liter till 3,6 liter per dag och i genomsnitt lite mer än en liter. Hur mycket mjölk en viss kamerun get ger beror på deras kost, mjölkavkastningen för ett visst djur och på vilken linje den tillhör. Men du bör inte räkna med mer än 1,5 liter mjölk per dag.

Kamerun getmjölk värderas högt för sitt höga fettinnehåll, vars medelvärde är 6,5%. Ibland kan fettinnehållet stiga upp till 10%. Mjölken är luktfri och har en krämig smak. I recensionerna av utländska ägare av getter från Kamerun finns bekännelser om att de "lurade" sina vänner. Mannen trodde uppriktigt att han drack komjölk.

Fördelar och nackdelar med rasen

Fördelarna med rasen är ekonomin för deras underhåll och en ganska stor mjölkavkastning.

Viktig! Denna ras kan föda hela året.

Tack vare den här funktionen räcker 3-4 getter, som lammar vid olika tidpunkter, för att täcka mjölkbehovet hos en liten familj året runt.

En allvarlig fördel är den problemfria lammningen av kameruner. Lammkomplikationer är sällsynta hos dvärggetter. En vuxen Kamerun tar med 1-2 barn.

Nackdelarna inkluderar kamerunernas "klibbighet". Om livmodern är vänlig mot en person, kommer inte barnet att vara rädd för honom. Speciellt om du kommunicerar med ett barn från födseln. Detta alternativ föredras av ägarna till dvärgar som inte vill att deras husdjur bokstavligen ska gå över huvudet senare.

Med seden i Ryssland, direkt efter födseln, att ta barnen från livmodern och mata dem för hand, riskerar ägaren av Kamerun att få allvarlig huvudvärk. Barnet blir verkligen krävande och irriterande. Detta är förståeligt ur vetenskaplig synvinkel: prägling, men det är mycket obekvämt i vardagen.

Innehåll

Behoven hos dvärgget skiljer sig från behoven hos de större arterna, utom kanske i mindre utsträckning. Livet i svåra afrikanska förhållanden har lärt dessa djur att vara nöjda med lite. De måste till och med begränsas i spannmålsfoder så att getterna inte blir överviktiga.

Om amatören redan hade några getter, kommer inte ens frågan om hur man håller Kamerun get upp. Rädslan för att det afrikanska djuret inte tål kyla är ogrundade. Afrikas klimat är inte alls så milt som vi alla trodde. Ofta känns även temperaturer över noll med hög luftfuktighet och starka vindar som under noll.

Kamerun getter gillar inte fukt och behöver ett torrt rum. I frost kommer de att begrava sig i en djup kull. I allmänhet kräver inte kamerunerna mer klimat än nubierna eller Saanen getter.

Viktig! Det är inte önskvärt att ha kamerungetter i en lägenhet.

Getar är förstörare av naturen. De kan hoppa på väggar och garderober såväl som katter. Och samma onda. Men en katt kan utbildas för att göra sina affärer i en kattlåda, och ett Kamerun kan bara lära sig att inte göra sin verksamhet på en sovplats. Därför, även som husdjur, måste kamerunen bo i ett separat rum på gården.

Val

För att få mjölk är det bättre att välja en get med minst ett lamm. Hos ett sådant djur är spenarna redan tillräckligt utvecklade för att skapa ett minimum av besvär under mjölkningen.

På en anteckning! Kameruner skiljer sig från pygméer också i storleken på deras bröstvårtor.

Pygmier har mycket små spenar och är inte särskilt lämpliga för mjölkning. Kamerunska bröstvårtor och juver är mycket större.

Sätten att välja rätt Kamerunget är desamma som när man väljer stora mjölkraser:

 • rätt exteriör;
 • juver utan fläckar och regelbunden form;
 • mjölkavkastningskontroll före köp;
 • inga ytterligare nipplar.

För Kamerun är det bara två huvudnipplar som är en mycket viktig faktor. I en stor get kan frågan försummas, men eftersom den kamerunska geten måste mjölkas bokstavligen med tre fingrar kommer extra bröstvårtor att störa mycket.

Unga kameruner mjölkas med tummen, pekfingret och långfingret. Efter den andra lammningen kan drottningarna redan mjölkas med en knytnäve, men i detta fall är pekfingret uteslutet från processen.

Videon visar att Kamerun har ganska stora bröstvårtor. Men om "täm från barndomen" - en marknadsföringskamp.

Viktig! Det är bättre att inte äta mjölk under de första två veckorna och ge den till barnet.

Om barnet lämnas under livmodern måste först resterna tas bort. Under detta, under de första två veckorna, producerar livmodern råmjölk, även om det inte längre går att skilja från mjölk i färg. Men det smakar som ingenting. Efter två veckor blir mjölken söt.

Vittnesmål

Galina Lushchik, Vsevolozhsk
Jag gillade verkligen beskrivningen av getterrasen i Kamerun, och på bilden är de i allmänhet söta. Jag sökte länge, hittades bara i Lugansk. De förde mig ett par barn. Tja, ja, söta. Medan de sover. Så snart de vaknar börjar de sprida allt. Inte från ondska, de spelar naturligtvis bara. Men katter springer redan iväg vid första tecknet att barnen är vaken. Hanen tappade mark. Hittills är det bara gäss som är rädda. Men barnen är fortfarande små, hornen har inte riktigt vuxit tillbaka, även om de redan försöker använda det.

Alexander Sokolov, från. Dulyapino
Jag tog kameruner eftersom jag har lite utrymme i ladan och min fru torterade mig för att barnet behövde getmjölk. Så jag bestämde mig för att om åtminstone ett glas om dagen kommer att erhållas, så räcker det för oss. Två getter har levt redan för fjärde året. Mjölk visar sig vara mer än ett glas, uppriktigt sagt. Nu måste vi själva äta gröt i mjölk nästan varje dag.

Slutsats

Kamerunen är nästan ett idealiskt djur för dem som inte behöver mycket mjölk men vill ha sin egen. Kamerunerna behöver inte mycket utrymme och mat. Det är också en av de bästa raserna för dem som vill börja producera ost, smör och ... tvål. Fullmjölk med en hög mängd protein är perfekt för produktion av dessa typer av produkter.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion