Hur man får en gris ur en jakt och vad som behöver göras för att få en gris att komma i jakt

Det är mycket lätt att manipulera det fysiologiska tillståndet hos en sugga eller vildsvin. Det finns många beprövade metoder, både medicinska och folkliga, så att grisen inte går eller tvärtom kommer i jakten. Alla dessa metoder används idag inom jordbruket och de påverkar inte djurets hälsa på något sätt.

Tecken på sexuell värme hos kvinnor och män

Hos grisar, som hos alla djur, finns det den mest gynnsamma perioden för parning, när befruktning sker med en noggrannhet på 99%. Detta är mycket viktigt för den naturliga reproduktion som de flesta bönder strävar efter. Du kan förstå att grisen redan har gått på språng genom sitt beteende, om den förändras dramatiskt. Djuret blir konstigt, honan visar följande tecken på jakt:

 • röda och svullna bröstvårtor;
 • könsorgan är ljusrosa;
 • riklig utsläpp från könsorganen;
 • rastlös beteende.

När du trycker på baksidan av kroppen sätter grisen sig eller fryser. Dessa är de mest pålitliga tecknen som indikerar en suggas sexuella mognad. Som regel inträffar det mellan 5 och 10 månader. Men du bör inte börja avla en gris för tidigt. Erfarna jordbrukare rekommenderar att man väntar till tio månader för att den ska bli starkare och gå upp i vikt. Detta är mycket viktigt för ytterligare lager.

Grisens jaktperiod varar inte länge - från 2 till 5 dagar. Men som praxis visar är befruktning möjlig i 2-3 dagar. Om detta inte händer kommer djuret att åka igen om en månad. Efter lyckad parning tar suggan ut smågrisarna, föder och efter en vecka kan hon föras tillbaka till vildsvinet. Men statistiken säger något annat, de flesta kvinnor kommer i värme 40-45 dagar efter avvänjning av smågrisar eller kommer inte alls. Sådana djur kasseras.

Hanar har olika tecken på jakt. Djur blir okontrollerbara, försöker bryta allt, avger vilda skrik, gnuggar mot barriärer, urinerar ofta och urin har en skarp lukt. Vissa män hoppar ovanpå varandra och imiterar därmed parning.

Viktig! Under jakten har hanar och honor dålig aptit, matarna är ständigt fulla.

Varför går inte grisen

Det finns tillfällen när grisen inte går länge, vilket komplicerar parningsprocessen och kräver artificiell insemination. Det finns flera orsaker till detta tillstånd: det kan vara problem med reproduktionssystemet eller externa faktorer. Innan du börjar behandla en gris måste du förstå varför detta händer.

Först uteslut externa faktorer, som inkluderar:

 • dålig mat;
 • täthet i korral
 • frekvent byte av grannar;
 • frånvaron av ett vildsvin i besättningen;
 • brist på vitaminer.

Om inga problem identifieras är det värt att bjuda in en veterinär som undersöker djuret och bestämmer hur huvudorganen fungerar. Grisen går oftast inte, eftersom det finns ett hormonellt misslyckande, fetma, vilket resulterar i att äggstockarna och testiklarna störs.

Brist på bra promenader påverkar den sexuella funktionen negativt. Detta märks särskilt på våren och hösten. Under denna period minskas den naturliga reproduktionsfunktionen. För att förhindra att detta händer går besättningen i speciella pennor, tillsammans med suggorna förvaras ungsvin.

Vad måste göras för att få en gris att jaga

Det finns flera sätt att korrigera situationen och stimulera jakten hos en gris.Traditionella metoder är mer lämpliga för förebyggande eller för en liten besättning. I industriell skala fungerar de inte, det är värt att tillgripa läkemedelsstimulering av jakt.

Folkliga sätt

Om grisen inte kommer på jakt är det enklaste att ta hand om det. Kosten bör innehålla rikligt med grön mat, rent vatten. Pennan ska vara varm och fri från drag.

Erfarna bönder tillgriper några knep, till exempel att lämna grisen utan mat i 2 dagar i en separat penna. I det här fallet avlägsnas inte drycken, ljuset lyser ständigt. Sådan stressterapi har en positiv effekt; i slutet av den andra dagen börjar suggan jaga.

För att grisen ska börja gå snabbt sprutas en hemgjord aerosol från sperma och urin hos ett vildsvin. Den bereds av 1 liter urin och 200 ml sperma. Blandningen förvaras under en dag i en tätt försluten behållare, varefter den upphettas till 60 ° C, omrörs och lämnas i ytterligare 2 dagar. Sedan hälls den i ett sprutkärl och rummet där suggorna ligger sprutas.

Oftast börjar problemet med jakt hos en gris efter avvänjning av smågrisar. För att undvika detta, tillgriper de stimulerande ägglossning. För detta är suggan inte begränsad i mat. Mat distribueras ofta, upp till 5 kg / dag per individ. Dessutom tillsätt glukos - upp till 200 ml per dag per huvud, fiskmjöl, soja.

Uppmärksamhet! Rumstemperaturen är av stor betydelse. På ett betonggolv bör det inte överstiga 20 ° C. Värmestress minskar fertilitet hos grisen.

"Estrofan"

Du kan provocera värme hos en gris med medicinering. Veterinärer rekommenderar läkemedlet "Estrofan", som har visat de bästa resultaten. Inom 48-60 timmar efter injektionen visar honan tecken på jakt. Effekten av läkemedlet varar upp till 76 timmar. Under denna period är procentandelen befruktning den högsta.

Inom veterinärmedicin finns det inga kontraindikationer för införandet av "Estrofan", men kvinnan behöver inte förskriva medicinen själv. Endast en läkare kommer att kunna beräkna den erforderliga dosen, vanligtvis överstiger den inte 2 ml, vilket är lämpligt för vikten av en viss gris.

Andra droger

För att introducera kvinnan i jakten kan analoger av "Estrofan" användas. Det kan vara "Gestavet", "PG 600".

Gestavet är ett syntetiskt hormon för intramuskulär injektion. Reglerar reproduktionsfunktionen hos grisar. 1 ml injiceras i halsområdet, oavsett djurets vikt och ålder. Inga kontraindikationer och fall av överdosering har identifierats. Läkemedlet administreras inte till gravida kvinnor.

"PG 600" är ett hormonellt preparat som är utformat för att reglera cykeln och öka fertiliteten hos suggor. Administreras intramuskulärt i 1 dos. Administrering är tillåten omedelbart efter avvänjning av smågrisar eller efter två dagar.

Viktig! För att introducera en gris i jakten är det tillåtet att injicera "Oxytocin".

Hur man stör en grisjakt

Puberteten hos grisar sker efter 5 månader. Spänningsperioden varar flera dagar, varefter den upprepas regelbundet. Ur biologisk synvinkel är detta normalt och skadar inte djur. Men lantbrukaren lider förluster. Tidig jakt leder till att unga honor går ner i vikt, det finns överutgifter för foder, el, etc. Ja, och det är för tidigt att börja avla en ung gris i denna ålder. Cykeln för hennes utveckling är ännu inte fullbordad, honan är inte redo att föda avkomma. Grisens jakt måste slås ner. För detta har folket beprövade metoder:

 • avkok av mynta;
 • bakpulver.

Myntavkok bereds godtyckligt. Färska löv och skott bryggs i form av te, varefter de läggs till djurets mat eller dryck. Använd 1 liter lösning åt gången. Du måste vattna grisen 3 gånger om dagen.

Vanlig bakpulver är lika effektiv. I vissa fall kan det helt störa grisens jakt. Tillsätt 1-2 tsk mat eller dryck hela dagen. soda. Fodret bör vara fritt från sura tillsatser.

Det enklaste sättet att förhindra att grisen går är att mata den hårt. Man har märkt att riklig utfodring och övervikt fördröjer puberteten i flera månader.

Om grisar uppföds för kött ska de inte gå. Kastrering av boskap hjälper till att glömma problemet. Men om du behöver välja unga djur från besättningen för vidare avel, är det bättre att tillgripa medicinska metoder. Det finns många av dem, preparaten eliminerar försiktigt tidig värme och skadar inte reproduktionssystemet hos grisar. I framtiden kan djuret användas för avel.

För att förhindra att grisen går, måste den ges syntetiska hormoner, som är helt identiska med könshormoner. De blockerar mognad av ägg i äggstockarna och honan jagar inte. För detta ändamål används läkemedlet "Sexinone" i stor utsträckning. Det är en billig produkt som finns inom veterinärmedicin. Läkemedlet frisätts i form av tabletter eller i flytande form. Det är enkelt att beräkna den erforderliga dosen: 1 tablett eller 1 ml av läkemedlet för varje 10 kg kroppsvikt. Läkemedlet tas från 4,5-5 månaders ålder. Du måste mata all boskap var 20-22 dagar. Rätt dos blandas med foder och distribueras till djuren tidigt på morgonen.

Avbrytande av läkemedlet "Sexinone" när kvinnorna når önskad vikt. Inom en månad återgår grisarnas organism till det normala och jakten börjar. Men det är bättre att hoppa över den första cykeln, insemination under denna period är inte det bästa. Från den andra cykeln kan kvinnor insemineras. I industriell skala är detta mycket bekvämt. Det är möjligt att bilda grupper av samma ålder, ta bort smågrisar från en sugga tillsammans, för att uppnå synkron faring.

Uppmärksamhet! Grisar som kommer att konsumeras för kött måste slaktas tidigast 15 dagar efter att läkemedlet "Sexinone" har tagits.

Slutsats

För att grisen inte ska gå eller tvärtom kommer på jakt, använder erfarna jordbrukare beprövade metoder. Detta gör det möjligt att utföra gruppinsemination av suggor, få synkron faring och samtidigt ta bort smågrisar. I industriell skala använder de sig ofta av mediciner, och hemma kan du göra med gamla folkmetoder. De är inte mindre effektiva, lämpliga för en liten besättning.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion