Tjeckisk getras: underhåll och skötsel

Den opretentiösa och små storleken på getter gör dessa djur attraktiva för avel i ett dotterbolag. Den största fördelen är allergivänlig mjölk med utmärkta näringsegenskaper. För att förbättra artegenskaperna har uppfödare uppfödt nya raser i många år. Tjeckiska forskare stod inte heller åt sidan.

Tjeckisk getras

Beskrivning

Förfäderna till denna ras är de franska alpina och schweiziska alperna, plus lokala getraser. På grund av detta urval har prestationen hos lokala getter förbättrats. Den tjeckiska getrasen har blivit en självständig art med sina egna särdrag.

Uppmärksamhet! Det är känt över hela världen som den bruna korthåriga geten.

Du kan förstå rasbeskrivningen från fotot.

Tjeckisk getras

Specifika egenskaper:

  • Pälsens färg är brun, den kan ha olika färgintensitet från mjölkchoklad till brun;
  • En blandning av Alpiek gav en svart rand längs ryggraden och svarta strumpor;
  • Det viktigaste kännetecknet för rasen är närvaron av svarta trianglar bakom öronen;
  • Kvinnans vikt är från 50 till 55 kg, hanen är 70-80 kg;
  • En stor juver med två bröstvårtor är silkeslen vid beröring; när den mjölkas är den formlös med veck;
  • Tjeckiska getter har goda intellektuella förmågor: de svarar på deras smeknamn, de kan till och med utföra några av ägarens kommandon.

Produktiviteten hos den tjeckiska rasen

Den tjeckiska rasen har ett övervägande mejerivärde. Mjölkperioden är ungefär tio månader om året. Unga getter ger ungefär ett ton mjölk per år, om äldre djur hålls ordentligt kan de uppnå ett resultat på mer än 2 ton per år.

Du kan få från 2 till 4 liter per dag. Mjölk av tjeckiska getter är inte för fet - bara 3,5%, protein i den är 3%.

Viktig! Smaken är krämig, delikat, utan en specifik obehaglig getlukt.

Konsistensen är mer som grädde. Fördelen med denna mjölk framför komjölk ligger i dess allergivänliga egenskaper, den absorberas mycket bättre. I barnmat är dessa egenskaper obestridliga.

Tjeckisk getras

Underhåll och skötsel

Att hålla tjeckiska getter är inte så svårt som det kan tyckas. Det viktigaste är att ge normala levnads- och utfodringsförhållanden.

Lokal

Rummets storlek bör vara sådan att cirka 4 m2 fördelas per person. En förutsättning för att hålla hovdjur är ett varmt golv. För att göra detta kan du ordna en stråbädd eller upphöjda plankdäck. Rumstemperaturen under den kalla årstiden bör vara minst +5 grader. Tjeckiska getter är mycket rena, därför är det viktigt att se till att rummet är rent där de hålls rena.

Uppmärksamhet! Den tjeckiska bruna geten tål inte värmen bra, så du bör inte köra djuren ut på bete i varmt väder om det inte finns något skydd där.

Dessutom lockar kappans färg blodsugande insekter till getter i varmt väder.

Tjeckisk getras

Mat

Tjeckiska getter skiljer sig inte åt i nyckfull näring. Grunden för deras kost är: på sommaren - gräs och skogsmark av träd och buskar, och på vintern - hö. För en mängd olika livsmedel på vintern kan du tillgripa foder, grönsaker, vegetabiliskt matavfall. Saltet kan tillsättas lite i vattnet eller ges separat. Den mest naturliga maten för dessa djur är grov mat, såsom hö, så det borde alltid finnas gott om det.

Nyfödda barn matar sig på mors mjölk.Utfodringen fortsätter fram till en månads ålder och överförs sedan till vanligt foder och kombinerar det med mjölk från en flaska eller en blandning. För att stärka de svagaste unga djuren ges råa ägg två gånger i veckan. Du måste dock vara säker på kvaliteten på dessa ägg.

Viktig! Inget foder betyder lika mycket som rätt mängd rent vatten.

Tjeckisk getras

Uppfödning av den tjeckiska rasen

Det är inte alls nödvändigt att föda upp en rasras. En avel tjeckisk get kan förbättra kvaliteten på avkommorna till inavlade kvinnliga vänner. Smaken av tjeckisk mjölk kan dock bara produceras från renrasiga djur. Dessutom kan renrasiga tjeckiska getar inte bara ge mjölk utan också en bra inkomst från försäljning av avkomma.

Tjeckisk getras

Korsar tjeckiska getter med en annan ras

För produktivitet korsas fullblodsgetter ofta med enkla getter. Uppfödare som kreativa människor blandar ibland representanter för olika arter. Det är precis vad ägarna av de två raserna från Khakassia gjorde. De blandade de tjeckiska och zaaniska getraserna. Detta hände av nödvändighet, eftersom det inte fanns något par av den tjeckiska geten från "sin egen". Resultatet glädde ägarna: getterna är motståndskraftiga mot svala klimat och är mycket produktiva. Dessutom ger de starka avkommor i form av tripletter varje lamm. Färgen på den korta täta pälsen är krämig.

Du kan beundra den tjeckiska rasens graciösa kropp och ädla färg genom att titta på följande video:

Vittnesmål

Valery, 48 år gammal, Zelenograd
Tjeckiska kvinnor är mina favoritgetter. Smarta och lydiga som hundar. Mjölk ges anständigt: cirka 4-5 liter per dag. Utmärkt smak, ingen obehaglig lukt. Inga speciella bekymmer med att lämna.
Anastasia, 56 år gammal, Ivanovo
De uppfödde Zaanen-getter, tvekade i ett år och började senare leta efter en get för att späda ut blodet. Zaanenskys var borta, men det fanns en get av den tjeckiska rasen. Jag var tvungen att ta det. Det blev till och med intressant att skapa ett nytt utseende med egna händer. Avkomman var mycket nöjda med den stora storleken och mängden mjölk. I allmänhet lämnades vi bara till förmån. I år planerar vi att ta en tjeckisk get.
Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion