Boergetras: underhåll och avel

I vårt land är avel av getter något oseriöst. En gammal kvinna i en vit näsduk dyker omedelbart upp med en mjölkande get och ett par barn. I andra delar av världen är de allvarligt engagerade i detta, nya getterraser utvecklas vars egenskaper är mycket bättre än vanliga äldre djur.

Boer getter

Beskrivning av rasen

Boergetar föddes i Sydafrika i början av 1900-talet. Namnet översätts som en jordbrukare. Djur av denna ras används endast för kött, eftersom mjölken de ger räcker bara för att mata barnen.

En vuxen get väger 120-130 kg men kan nå 150 kg levande vikt. Getterna är något mindre - 80-100 kg.

Uppmärksamhet! De växer väldigt snabbt: vid födseln väger geten cirka 4 kg och vid 3 månader - 35 kg.

Färgen på rasenas rena representanter är vit med ett guldbrunt huvud och nacke. Pälsen är kort och slät. Boergetens kropp är tjock, proportionell. Kraftfulla korta ben stöder en lika kraftfull kropp. Öronen är stora, hängande. Hornen är praktiskt taget osynliga, de är små, dessutom riktas de tillbaka och pressas mot huvudet. Getar får inte ha två utan fyra spenar per juver. Du kan se all skönhet och harmoni i denna ras på bilden.

Boer getter

Dessa djurs lugna och vänliga natur bör noteras separat. Dessutom är de mycket toleranta mot torka och värme, mindre mottagliga för olika sjukdomar.

Köttet från dessa getter är ömt, har en behaglig smak som påminner om kalvkött. Köttet från renrasiga djur av Boer-rasen uppskattas mycket av finsmakare.

Hur man matar boergetter

Som alla getter tuggar Boer allt, men ändå föredrar löv och kvistar av busktillväxt. De kan äta i områden med mycket dålig vegetation. Tack vare sin lugn kan dessa getter få beta med andra djur.

Det är väldigt bra om det finns områden som behöver bli av med buskväxt, dessa djur klarar detta perfekt. Ibland uppföds boergetar för ett estetiskt ändamål: getterna gläds åt med sitt utseende och förädlar det område som de anförtrotts och sparar det från att växa igen.

På vintern blir hö den viktigaste komponenten i kosten, grönsaker och matavfall kan fungera som tillsats. Dessa getter är bra på att äta en mängd blandat foder och mos. Getar är så opretentiösa i mat att de kan vara vana vid alla typer av mat.

Viktig! Gott för rent get bör alltid finnas tillgängligt för dessa getter.

Boer getter

Innehåll

Bara några få poäng är viktiga förutsättningar för att hålla dessa djur:

 • Upprätthålla rumstemperaturen för getter över +5 grader;
 • Vaccinering av djur, förebyggande undersökningar av veterinären;
 • Tillhandahålla en tillräcklig tillförsel av rent färskvatten.
 • Kontroll av luftfuktighet. Indikatorn bör inte överstiga 80%, men helst 60-70%. Hög luftfuktighet i ett stängt rum med djur leder till förökning av patogena bakterier, vilket ökar risken för djursjukdomar;
 • Ge isolerande sängkläder, eftersom benen är boergetens svaga punkt;
 • Klippning av hov bör göras två gånger om året. Djuret, som spenderar hela vintern i en stall, kan inte gå på fast mark och därigenom slipa de växande hovarna. Under vintern uppstår tillväxter som kommer att störa gången, det gör de också innan de övervintrar;
 • Sommartid på vintern bör vara minst 8 timmar;
 • På sommaren bör boergetter få ett betesområde. Om det finns värdefulla och användbara växter, buskar och låga träd i närheten, måste de skyddas från getter.

Boer getter

Föder upp

Avelsprocessen i sig är ganska enkel tack vare dessa getters snabba pubertet. Puberteten är 5 månader, men det finns vissa nyanser. Geten tål bättre graviditet om du väntar upp till 7 månader med parning.

Graviditet hos dessa djur varar 5 månader, plus ett par månader för återhämtning, graviditet igen. Således sker tre lamm på två år.

Första gången ett barn föds, i efterföljande lammning - minst två. Avkomman till en renrasig get är alltid stark.

Det enda problemet är att det är svårt och dyrt att hitta en renrasig Boerhane i Ryssland. Om det ändå lyckades är det möjligt att korsa det med honor av den nubiska rasen, vilket också ger bra resultat.

Den huvudsakliga uppfödningen av denna ras är koncentrerad till Sydafrika och USA.

Boer getter

Uppfostra barn

Från födseln upp till två veckor hålls barnen bäst med geten för att säkerställa att de har tillräcklig mjölkförsörjning. Från två veckors ålder separeras barnet från mamman om de vill få mjölk för eget bruk. Sedan börjar de mata barnet tre gånger om dagen. Morotsjuice och havrebuljong tillsätts i mjölken. Från en månads ålder tillsätts höbuljong, finkrossad vetekli. De byter till två måltider om dagen. Vanligtvis börjar barn äta hö och blandfoder själva och vägrar att använda flaskan.

Eftersom detta är en köttras ger den mindre mjölk, så det är vettigt att låta ungen suga sin mors mjölk i den mängd han bestämmer själv utan att ta bort den från sin mor. Om barnet redan är stort men fortsätter att suga mjölk, läggs en linnepåse på juvet.

Boer getter

Funktioner för uppfödning av Boer-rasen i Ryssland

Producerad i Afrika, är Boergetrasen ändå anpassad till det heta, torra klimatet. Dessa getter väntar de hårda ryska vintrarna inomhus, och detta kan påverka deras tillväxt och viktökning. Därför växer djur av Boer-rasen i centrala Ryssland inte så fort de kunde.

Boers är inte utbredda i vårt land, därför är det extremt svårt att hitta dem, och kostnaden beräknas i tiotusentals.

Annars, även under de hårda ryska förhållandena, växer boergetter till önskad storlek. Köttets kostkvalitet är inte sämre än främmande kött.

Fördelar och nackdelar med avel

Sammanfattningsvis vill jag kort belysa de viktigaste fördelarna och nackdelarna med denna ras.

Fördelar:

 1. Läckert kostkött som kan kallas en delikatess.
 2. Snabb tillväxt av djur.
 3. Stor vikt av ett vuxet djur.
 4. Anspråkslöshet i mat.
 5. Snabb reproduktion.
 6. Brist på aggression.
 7. God hälsa.

Minuser:

 1. Det är svårt att hitta renrasiga representanter.
 2. Högt pris.

Boer getter

Vittnesmål

Elena, 54 år gammal, Stavropol
Jag var mycket intresserad av Boerrasen redan då jag hade en stor gård, 80 procent av getter av olika raser. Vi hittade ett par tikar och en hane genom våra vänner getuppfödare. Mycket trevliga och lugna djur. Skötseln är densamma som för vanliga getter. Köttet har inte egentligen en getsmak, men det är väldigt ömt. Nu måste du skaffa ytterligare en hane för att kunna föda vidare, men detta nöje är inte alls billigt.

Yttrandet från en erfaren getuppfödare om Boerrasen kan ses i den här videon:

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion