Kaninsjukdomar: behandling + foto

Ögonsjukdomar hos kaniner, om de inte är ett symptom på en smittsam sjukdom, skiljer sig inte från ögonsjukdomar hos andra däggdjur, inklusive människor. Fram till den punkt att en kanins öga kan undersökas och diagnostiseras av en ögonläkare.

Om konjunktivit är ett symptom på en smittsam sjukdom hos en kanin, är det meningslöst att behandla det utan att eliminera den underliggande orsaken. I det här fallet behandlas först och främst sjukdomen, och i förhållande till ögonen används symptomatisk behandling som syftar till att lindra kaninens välbefinnande.

Sjukdomar hos kaniner som bara är relaterade till ögonen är oftast ärftliga. Kan vara ett resultat av mekanisk skada, kemisk irritation i ögonen eller dacryocystit, som vanligtvis uppstår som ett resultat av en medfödd missförmåga hos en kanins molar.

Ögonsjukdomar av smittsam natur bör övervägas i samband med behandling av den underliggande sjukdomen hos en kanin, så det är ingen mening att dröja vid dem i det här fallet.

Icke-infektiös oftalmisk sjukdomar hos kaniner behandlas i allmänhet på samma sätt som andra djur. Den enda skillnaden är i storlek.

Mekanisk och kemisk skada på kanins ögon och deras behandling

Mekanisk skada på kaninens ögon uppstår till följd av slagsmål mellan djur, stickande ögon med seninki under utfodring, blåmärken, om kaninen snubblar i hörnet på mataren eller annat föremål när den är rädd.

Sådan skada försvinner vanligtvis på egen hand, även om ögat kan se läskigt ut. Ofta i det här fallet finns det riklig lacrimation från ögat. Ögat är stängt. Det kan finnas svullnad i ögonlocken.

För att förhindra sekundär infektion kan du i det här fallet släppa droppar med ett bredspektrumantibiotikum i kaninens öga.

Kemisk irritation i ögonen hos en kanin kan endast orsakas av ammoniakångor från urinering i en orenad bur. I det här fallet behövs inte medicinska, men sanitära åtgärder.

Om ögonen är igensatta med jord eller kalk från väggarna tvättas kaninens ögon med saltlösning. Om kaninens ögon sköljdes nästan omedelbart efter igensättning, krävs ingen ytterligare åtgärd. Annars införs droppar med ett antibiotikum.

En kanins ögon kan börja vattna på grund av en allergisk reaktion. I detta fall hjälper ingen ögonbehandling förrän allergenet har identifierats och eliminerats.

Viktig! En allergisk reaktion uppstår ofta om höet är förorenat med mögel.

Detta hö kallas ofta dammigt på grund av att när det skakas upp i luften stiger mycket damm, vilket faktiskt är mögelsporer. Samma sporer orsakar ofta andningsskador hos kaniner.

För att eliminera problemet och förhindra en allergisk reaktion hos en kanin måste sådant hö kastas i minst 10 minuter.

Konjunktivit med vitaminbrist

Brist på vitaminer kan också orsaka konjunktivit hos en kanin. Sådan konjunktivit förekommer med brist på vitamin A eller B₂. För att eliminera orsaken är det tillräckligt att lägga till de saknade vitaminerna i kaninens diet och ytterligare övervaka nyttan med kaninfoder.

Situationen är värre om ögonsjukdomar hos kaniner orsakas av ärftliga faktorer eller är en komplikation efter andra sjukdomar.

Dakryocystit

En ögonsjukdom som är medfödd till sin natur, eftersom den uppstår med onormal tillväxt av molar, som förändrar formen på nasolakrimalkanalen. Som ett resultat börjar ögat först att vattna, eftersom tarmkörtelns utsläpp inte har möjlighet att komma igenom nasolakrimalkanalen i näsan. Den blockerade kanalen blir inflammerad. Senare, när en sekundär infektion sitter på den inflammerade ytan, blir utflödet purulent.

Behandling är endast möjlig genom operation, eftersom det är nödvändigt att ta bort felaktigt växande tänder. Operationen utförs på en veterinärklinik. Följaktligen är behandlingen av dakryocystit endast möjlig för dekorativa kaniner... Det är lättare för en jordbrukare att döda en sådan kanin.

Efter att ha tagit bort den felaktigt växande tanden rengörs nasolakrimalkanalen. I avancerade fall krävs dränering. Eftersom avancerade fall automatiskt innebär suppuration och infektion i kanalen, används antibiotiska ögondroppar för att eliminera den sekundära infektionen.

På bilden dränering av nasolakrimalkanalen, populärt kallad "hinder".

Funktionsprincipen är enkel: det är regelbundet nödvändigt att dra sladden fram och tillbaka för att rensa kanalen och bli av med torkat slem.

Ögonlockens involution

Det vetenskapliga namnet är "entropium". Det uppstår som en komplikation efter keratit. Dessutom kan entropiet i sig vara orsaken till sekundär keratit. Andra orsaker till entropium: broskdeformation, långvarig konjunktivit, ärftlig benägenhet.

Kommentar! Ärftlig uppblåsthet lider vanligtvis rex kaniner på grund av samma mutation som gav dem sin vackra plyschhud.

Vridning av ögonlocken hos en kanin kan också inträffa med en krampaktig sammandragning av ögats cirkulära muskler.

När ögonlocken vrids fastnar ögonfransarna mellan ögonlocket och ögonhinnan, skadar det och orsakar keratit. Om du stöter på problemet kan hornhinnan vara perforerad.

Uppblåstheten elimineras endast genom operation. Om ögondroppar inte hjälper kaninen med konjunktivit under lång tid och ögat fortsätter att fester, måste du konsultera en läkare. Det är möjligt att det inte handlar om vanlig konjunktivit.

Eversion av ögonlocken

Orsakerna är nästan desamma som för volvulus, bara i stället för den krampiga sammandragningen av muskeln är en av anledningarna förlamning av ansiktsnerven.

Inversion av ögonlocken kännetecknas av att ögonlocken hänger ned och att det separeras från ögongloben. Som en ärftlig faktor finns den ofta hos hundar med en rå konstitution (mastiffer), men hos kaniner är detta fenomen mycket sällsynt och bör inte tillåtas vid avel av sådana kaniner.

Mycket oftare förekommer ögonlocken hos kaniner på grund av slagsmål eller som en komplikation efter en sjukdom.

Eversion av ögonlocken elimineras också kirurgiskt.

Den sista sjukdomen relaterad till ögonlocken är blefarit.

Blefarit

Detta är en inflammation i ögonlocken, vilket kan leda till ögonlock eller vridning. Blefarit kan vara ytlig eller djup. Anledningen till att blefarit uppträder i båda fallen är:

 • mekanisk skada, det vill säga brännskador, sår, blåmärken;
 • irritation i ögonlocken på grund av kemiska, termiska eller mekaniska effekter, det vill säga möjlig solbränna, kontakt med ögonlocken från ett kaustiskt ämne, repor.

Det är möjligt att skilja mellan ytlig och djup blefarit genom yttre tecken.

Ytlig blefarit har tre steg:

 1. Ögonlocken kliar och rodnar;
 2. Ögonlockens kanter förtjockas, skalor av död hud uppträder på ögonlocken, ögonfransarna faller ut, den palpebrala sprickan smalnar, konjunktivans rodnad observeras;
 3. Ulcerös blefarit utvecklas; pustler bildas på platsen för ögonfransarna, efter öppning förvandlas de till sår. Ciliarmarginalen är fuktig och blöder.

Djup blefarit har inga steg. Detta är en omfattande purulent inflammation i ögonlockens vävnad utan den huvudsakliga lokaliseringen av abscessen på ett ställe. Ögonlocken är mycket svullna, smärtsamma. Ögat är stängt. Pus strömmar från det inre hörnet av ögat. Bindhinnan sväller och sticker ut i den palpebrala sprickan.

Behandling av blefarit

För ytlig blefarit kan du använda lotioner från en 1% lösning av bakpulver. Ögonlockens kanter behandlas med antimikrobiella salvor: furacilinic eller natriumsvlfacil.

Viktig! Det finns en rekommendation att kauterisera magsåren med en lösning av jod eller lysande grönt, men detta är mycket oönskat, eftersom läkemedlen kan komma på ögats hornhinna, särskilt om kaninen ryckas.

Antibiotika och sulfonamider används som ett allmänt botemedel. Samma läkemedel används vid behandling av djup blefarit. Om lokala abscesser visas öppnas de.

Konjunktivit

Det allmänna namnet på inflammatoriska processer i slemhinnan mellan ögonlocket och ögongloben.

Konjunktivit hos kaniner kan orsakas av mekaniska och kemiska faktorer. Mekanisk irritation avser ögonirritation med damm eller en höpartikel som har fallit på slemhinnan. Till kemikalie: kauteriseringsmedel, desinfektionsmedel, kalkdamm, syror, alkali, ammoniak i dåligt ventilerade rum.

Symtomen på konjunktivit är desamma:

 • klåda;
 • blefarospasm, det vill säga spontan ögonstängning;
 • fotofobi;
 • urladdning från det inre hörnet av ögat;
 • ögonlockens ömhet.

Utsläpp från ögonen med konjunktivit kan vara klar eller purulent. Den senare inträffar vanligtvis antingen med en underliggande infektiös sjukdom eller med avancerad icke-infektiös konjunktivit.

Det finns 5 former av konjunktivit:

 • akut katarralkonjunktivit;
 • kronisk katarralkonjunktivit;
 • purulent konjunktivit;
 • fibrinös konjunktivit;
 • follikulär konjunktivit.

Vid akut konjunktivit finns lakrimation, fotofobi, rodnad i ögons slemhinnor. Om du inte behandlar akut konjunktivit blir det kronisk med purulent urladdning.

Ofta framkallas konjunktivit av patogen mikroflora som är "beroende" för att skada slemhinnan eller dra nytta av försvagningen av kaninens immunitet.

Behandling av konjunktivit

Först och främst elimineras orsaken till konjunktivit. Ögonen tvättas med svaga desinfektionsmedel: kaliumpermanganat eller furacilin. För katarralkonjunktivit rekommenderas sammandragande lösningar, varav borsyra är den mest kända och utbredda. Ögonen tvättas med en 3% borsyralösning.

Med purulenta former används intramuskulära injektioner av antibiotika för att förstöra patogen mikroflora. För topisk användning används ögonsalvor och droppar med bredspektrumantibiotika.

Viktig! Behandlingen av follikulär och fibrinös konjunktivit bör hanteras av en veterinär, eftersom vissa kirurgiska ingrepp krävs.

Keratit

Inflammation i ögonbollens hornhinna. Orsakerna till sjukdomen är desamma som för konjunktivit.

Det huvudsakliga symptomet på keratit är hornhinnans opacitet. Vid purulent keratit blir opaciteten gul. Förutom opacitet är fotofobi, fristående epitelpartiklar och hornhinnans invasion av ytterligare blodkärl närvarande.

Keratitbehandling

Eliminera orsaken och förskriv ögonsalvor eller droppar med antibiotika.

Sår i hornhinnan

Sår uppträder med glaukom, brist på tårvätska med blockering av nasolakrimalkanalen, skada på ansiktsnerven.

Viktig! Vita Nya Zeelandskaniner är genetiskt utsatta för glaukom.

Ett sår är en perforering av ögats hornhinna. Kirurgi för att ta bort ögongloben krävs vanligtvis.

Uveit

Detta är vanligtvis en samtidigt underliggande sjukdom. Det förekommer med avancerad keratit eller hornhinnesår, liksom med infektionssjukdomar. I huvudsak är uveit en inflammation i choroid. Den underliggande sjukdomen behandlas.

Slutsats

Alla ögonsjukdomar hos kaniner kräver läkarvård. Behandling av ögonsjukdomar hos produktiva kaniner är vanligtvis inte lönsamt när det gäller pengar, med undantag för milda former av konjunktivit. Huruvida dekorativa kaniner ska behandlas eller inte, bestäms vanligtvis av ägarna, beroende på deras förmåga.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion