Hållbarhet för propolis

Propolis eller uza är en biprodukt. Organiskt lim används av bin för att täta bikupan och bikakan för att upprätthålla en konstant temperatur inuti. Bin samlar ett speciellt ämne från knoppar och grenar av björk, barrträd, kastanjer, blommor. Limet består av eteriska oljor och hartser med antibakteriell verkan. För att biprodukten inte ska förlora sina medicinska egenskaper är det nödvändigt att förvara propolis hemma i enlighet med vissa regler.

Förbereder propolis för förvaring

Förberedelserna för lagring av obligationerna utförs omedelbart efter att binprodukten har samlats in från ramarna. Bi lim tas bort från juni till augusti. Lamellerna demonteras preliminärt, ämnet rengörs från dem. Små briketter bildas av propolis, placerade i plastpåsar.

Råvaror separeras från främmande fragment, stora fraktioner krossas med hjälp av en centrifug. Färdig för lagring hemma, propolis erhålls genom rening med följande teknik:

 1. Massan males till pulverform.
 2. Häll i en behållare, häll kallt vatten, blanda.
 3. Låt stå i flera timmar.
 4. Biprodukten kommer att sätta sig på botten av behållaren, små vaxfragment och främmande föremål kommer att finnas kvar på vattenytan.
 5. Vatten tillsammans med orenheter dräneras noggrant.
 6. Råvarorna läggs på en servett för att avdunsta återstående fukt.
 7. Små kulor bildas av det renade organiska materialet för ytterligare lagring.

Endast färsk propolis har helande egenskaper. Biproduktens kvalitet bestäms enligt följande kriterier:

 • ämnet liknar utvärtes vax, visköst;
 • färg - brun med en mörkgrå nyans. Om kompositionen domineras av perga propolis blir gul, är kvaliteten på en sådan produkt lägre;
 • lukten av harts, eteriska oljor, honung dominerar;
 • bitter smak;
Viktig! Vid rumstemperatur är det organiska materialet mjukt, i kyla hårdnar det. Dåligt lösligt i vatten.

Hur Propolis ska förvaras

Hållbarheten för bipropolis beror på överensstämmelse med lagringsreglerna hemma. Ämnet förlorar inte sina biologiska egenskaper när ett antal rekommendationer följs:

 1. Förvaringsplatsen måste skyddas mot ultraviolett strålning, behållaren måste vara mörk och inte sända ljus, eftersom en del av de aktiva komponenterna förstörs under påverkan av solljus.
 2. Den optimala luftfuktigheten är 65%.
 3. Organiska ämnen behåller sina egenskaper vid låga temperaturer, men tolererar inte en kraftig förändring av temperaturförhållandena, en stabil indikator rekommenderas inte högre än +230 C.
 4. Isolering från kemikalier, kryddor, hushållskemikalier är obligatorisk under lagring. Uza absorberar lukt och ångor, läkningens egenskaper minskas på grund av giftiga föreningar. Kvaliteten försämras avsevärt.
Råd! Under lagring undersöker obligationerna det regelbundet för en förändring i utseende, om nödvändigt, justera villkoren.

Var Propolis ska förvaras

Huvuduppgiften för lagring hemma är att ämnet inte förlorar sina aktiva komponenter och struktur. Det rekommenderas inte att hålla uzu:

 1. I köksskåp nära radiatorer och ugnar.Temperaturförändringar under lagring av organiskt lim leder till en partiell förlust av eterföreningar.
 2. I köksbordets del, belägen nära sanitetsplatsen (soprännan, avloppet).
 3. På hyllan bredvid hushållskemikalier.
 4. I frysen. Ämnets egenskaper kommer att bevaras, men några av de vidhäftande ämnena kommer att gå förlorade, strukturen blir spröd, den kommer att smula.
 5. Det är hög luftfuktighet i kylskåpet, och denna faktor är oacceptabel under lagring. Hållbarhet för propolis i kylen vid +40 C ökar inte, men det finns en risk för temperaturskillnader.

Det bästa alternativet för hemlagring är ett mörkt förråd med konstant temperatur och normal luftfuktighet.

Hur Propolis ska förvaras

Korrekt valda förpackningar spelar en viktig roll vid lagring av hemmet. Lämpligt material:

 • tomma albumark eller pergament;
 • folie;
 • bakplåtspapper;
 • förpackningspaket.

Använd inte tidningar eller tidskrifter för förvaring, bläck innehåller bly.

Organiskt lim i form av pulver placeras i en påse eller kuvert; keramiska behållare med tätt lock används också för att lagra bulkmassan. Ofta lagras propolis i form av en liten boll eller pinne, individuellt förpackad. Den förpackade biprodukten placeras för förvaring i en kartong eller trälåda, en behållare av mörk plast. Stäng locket ordentligt, ta bort det. Den flytande biprodukten förvaras i en flaska med ett mörkt glas. För att förhindra intrång av ultraviolett strålning är behållarens yta lindad med en mörk trasa eller målad över.

Hur mycket propolis lagras

Den största koncentrationen av eteriska oljor i bunten, skördad på hösten. Bi lim behåller aktiva substanser i upp till 7 år. Efter 2 år ändras vitaminkompositionen, övergår till andra föreningar, bienzymerna upphör att vara aktiva, men ämnet förlorar inte sina antiinflammatoriska, antibakteriella egenskaper.

De medicinska egenskaperna hos alkoholhaltiga tinkturer, salvor bevaras också under lång tid. Ett undantag är vattenbaserade produkter. Hållbarheten för bipropolis i sådana föreningar är inte mer än 30 dagar när den förvaras i kylskåp.

Hållbarhet för propolis i torr form

Råvaror skördas för medicinska ändamål. Produkter för intern och extern användning är tillverkade av pulvret. Hållbarheten för naturlig torr propolis hemma är cirka 8 år när den förvaras i en förseglad förpackning och bibehåller erforderlig luftfuktighet. Uza lagras längre än andra former av biprodukter.

Hållbarhet för propolis i fast form

Den fasta formen har en plastisk klibbig konsistens. Läkemedlet bildas i form av rundade bollar, pastiller eller korta små pinnar. Varje bit måste förpackas i ett paket. Fast propolis är mer mottagligt för miljöpåverkan, hållbarheten överstiger inte sex år. Denna metod för skörd används av biodlare i deras personliga bigårdar.

Hållbarhet för propolis tinktur på alkohol

Eteriska oljor löses bäst i etylalkohol, så det tas som grund för medicinska tinkturer. Produkten är ljusbrun med en röd nyans. Hemma lagras de i en behållare av glas eller keramik med ett hermetiskt tillslutet lock. Glaset ska vara mörkt. Hållbarheten för alkoholtinktur är 4 år, förutsatt att temperaturen inte är högre än +150 C.

Hur länge propolis lagras i form av en salva

För beredning av salvan tas petroleumgel eller fiskolja som grund. Lokalt antibakteriellt medel. Salvan varar längre utan att förlora sina medicinska egenskaper, förutsatt att den tillåtna luftfuktigheten (55%) observeras. Temperaturregimen spelar ingen roll, huvudförhållandet är frånvaron av ultraviolett strålning. Hållbarheten för en hemgjord produkt är högst 2 år. Om tecken på mögel uppträder på ytan är salvan oanvändbar.

Hållbarhet av propolisolja

En blandning av smör och propolis används för hudterapi, det används oralt för att behandla sår och erosioner i matsmältningssystemet, för att lindra inflammationsfoci vid tuberkulos, tillsätt till varm mjölk för bronkit. Oljan i en hermetiskt tillsluten behållare placeras i kylskåpet för förvaring i högst 3 månader.

Hur man förstår att propolis har försämrats

Efter propolis utgångsdatum rekommenderas det inte att använda det. En biprodukt kan försämras hemma mycket tidigare än hållbarheten av följande skäl:

 • produkt av dålig kvalitet;
 • hög luftfuktighet i rummet
 • temperaturförändringar;
 • starkt solljus slår propolis.

Bestäm olämpligheten genom sammansättningen av struktur och visuella tecken. Biprodukten mörknar, tappar sin karakteristiska lukt, plastmassan blir spröd, lätt knådd till pulverform. Ämnet har tappat sitt medicinska värde, det kastas bort.

Slutsats

Det är nödvändigt att lagra propolis hemma i enlighet med vissa normer, då förlorar biprodukten inte sin medicinska sammansättning under lång tid. Uza har antiinflammatoriska, antibakteriella egenskaper, de aktiva substanserna som utgör kompositionen är involverade i hematopoiesprocessen. Appliceras i form av salvor, alkoholtinkturer, oljor. Det finns olika lagringsperioder för varje doseringsform.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion