Propolis-tinktur: vad hjälper och hur man tar det korrekt

Propolis är ett verkligt mirakel av naturen, som skapas av små toilers bin, och mänskligheten har använt sina magiska egenskaper för att bibehålla sin hälsa sedan urminnes tider. De medicinska egenskaperna hos propolis-tinktur och kontraindikationer för dess användning beskrivs i detalj i den här artikeln, liksom specifika rekommendationer och recept för användning av detta värdefulla ämne vid behandling av många sjukdomar ges.

Kan jag dricka propolis-tinktur

Eftersom propolis själv, med andra ord binim, är en ganska fast substans, praktiskt taget olöslig i vatten, är tinkturen från den en av de vanligaste läkemedelsformerna som kan användas för medicinska ändamål. Det kan tas internt eller användas externt. Vattenhaltig tinktur av propolis är ganska acceptabel för användning även i barndomen och under graviditeten och med HS. Men även en alkoholhaltig tinktur av propolis, om det behövs, får ges till barn från 10 år som löses i mjölk eller vatten.

Varför är propolis tinktur användbar?

Det är svårt att överskatta fördelarna med propolis-tinktur. När allt detta läkemedel innehåller mer än 50 olika element och ämnen som är relaterade till varandra. Dessa är hartser och alkoholer och balsam och tanniner, eteriska oljor, vax, partiklar av vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Propolis och dess tinktur innehåller cirka 15 värdefulla kemiska element (kalcium, natrium, kalium, järn, fosfor, mangan, koppar, kisel och andra) och cirka 7-8 varianter av vitaminer, inklusive värdefull provitamin A.

Dess viktigaste och mest värdefulla kvalitet är dess ökade biologiska aktivitet. Både vattenhaltiga och alkoholhaltiga propolis-tinkturer främjar aktiveringen av försvarsmekanismer i människokroppen, neutraliserar vissa bakteriella gifter och ökar motståndskraften mot olika sjukdomar. Propolis förlänger och förstärker inte bara effekten av antibiotika, men det kan mycket väl fungera som en fullständig ersättning för några av dem.

Listan över sjukdomar där propolis-tinktur kan hjälpa är praktiskt taget outtömlig. Det är förmodligen lättare att hitta exempel när dess effekt är maktlös. Och indikationen för användning av propolis-tinktur är till och med den vanliga säsongsförsvagningen av kroppen.

Propolis-tinktur har följande huvudsakliga medicinska egenskaper:

 • uttalad antimikrobiell effekt (dessutom kan propolis motstå inte bara bakterier utan även svampar och virus);
 • smärtstillande effekt som kan uppstå inom 8-10 minuter efter appliceringens början och varar i flera timmar;
 • antipruritisk och antiinflammatorisk effekt;
 • sårläkande egenskaper, genom att minska förgiftning av kroppen, plasmaförlust och ökad blod- och lymfcirkulation.

Skadan av propolisinfusion

Användningen av propolis och tinkturer från den är definitivt kontraindicerad endast för de människor som har en uttalad allergi mot honung och biprodukter. För alla andra kommer effekten av propolis-tinktur att vara extremt positiv om du strikt följer bruksanvisningen och är säker på att den är gjord av naturläkemedel. Tyvärr är det på senare tid inte uteslutet många förfalskningar av olika läkemedel. Därför är det mest pålitligt att förbereda propolis-tinktur med egna händer hemma - på detta sätt kan du vara 100% säker på läkemedlets effektiva kraft.

Vad hjälper propolis tinktur med?

Som nämnts ovan kan propolis-tinktur ge effektiv hjälp för en mängd olika sjukdomar:

 • mag-tarmkanalen;
 • pankreatit
 • ÖNH-sjukdomar;
 • immunproblem och förkylningar;
 • problem med hjärt-kärlsystemet;
 • hudinfektioner;
 • urologiska och gynekologiska problem;
 • störningar associerade med det endokrina systemets arbete och metabolism och andra.

Hur man gör propolis-tinktur hemma

Från propolis hemma är det möjligt att förbereda tinkturer på alkohol, på vodka, på vatten, på mjölk samt en oljeemulsion.

Innan du gör en medicinsk tinktur enligt något av recepten måste propolis vara föremål för obligatorisk rengöring från onödiga orenheter. Rengöringsproceduren består av följande steg:

 1. Först krossas den - det enklaste sättet är att lägga den erforderliga mängden av produkten i kylen i flera timmar och sedan riva den på ett fint rivjärn.
 2. Sedan placeras den krossade propolis i en behållare med kallt vatten, skakas och lämnas i några minuter.
  Uppmärksamhet! Vaxartade partiklar och andra onödiga föroreningar flyter upp till ytan, och allt läkande material kommer att sätta sig till botten.
 3. Den måste samlas försiktigt och torkas på en sil eller servett.

För tillverkning av alkoholtinktur av propolis hälls det krossade materialet med 96% medicinsk alkohol eller livsmedelsalkohol i erforderlig koncentration.

Lösningen insisteras i exakt 2 veckor i en mörk glasbehållare med ett tätt tillslutet lock på en inte särskilt varm plats. Därefter filtreras produkten genom flera lager av gasväv och hälls i mörka kolvar, lagras i ett svalt rum i cirka 2-3 år. Lång hållbarhet i sig och jämförelsevis enkel beredning är de största fördelarna med alkoholhaltig propolis-tinktur.

För att få en 10% alkohollösning är det nödvändigt att hälla 10 g propolis med 90 ml alkohol. För att få en 50% lösning - häls 50 g propolis med 50 ml alkohol.

En vattenlösning av propolis har en ännu mer effektiv antimikrobiell effekt och kan rekommenderas för intag även för barn och gravida kvinnor, men den förvaras under mycket kort tid - högst 10 dagar.

 1. För tillverkning av 10% vatteninfusion hälls 10 g propolis i 100 ml renat eller kokt vatten.
 2. Sedan placeras kärlet med tinkturen i en behållare med varmt vatten, som placeras på måttlig uppvärmning.
 3. Temperaturen på vattnet i den yttre behållaren bringas till + 50 ° C, ångad, med bibehållen minimal eld, i ca 20-50 minuter, under omrörning av lösningen då och då.
 4. Insistera i ca 4-6 timmar.
 5. Sedan filtreras den med fyra lager gasbind och hälls i en mörk flaska för förvaring.

Det är väldigt enkelt att förbereda en infusion av propolis i mjölk hemma - den så kallade propolismjölken.

 1. För att göra detta måste du koka färsk mjölk.
 2. Efter att ha tagit bort den från värmen, tillsätt 100 g krossad propolis till 1,5 liter av produkten.
 3. Rör om tills det är jämnt och sil genom flera lager ostduk.
 4. Vänta tills mjölken har svalnat helt och ta försiktigt bort de bildade vaxpartiklarna från dess yta.
 5. Överför till en emalj eller glasbehållare och kyl i flera dagar.

Hur man tar propolis tinktur

Propolis-tinktur kan användas på olika sätt: tas oralt, utspädd i mjölk eller vatten, som en behandlingsförlopp, förbered inandningar, instillerad i näsan, smörj de inre och yttre delarna av smärtsamma organ, inklusive slemhinnor.

Med kärlkramp

Läkemedlet som gjorts enligt följande recept kan anses vara ett av de mest effektiva för behandling av kärlkramp.

Du kommer behöva:

 • 1 msk. l. krossade grobladblad;
 • 1 glas kokt vatten;
 • 40 droppar 20% alkoholhaltig propolis-tinktur.

Tillverkning:

 1. Häll de krossade bladen med vatten och koka i cirka 12-15 minuter.
 2. Insistera under locket i en timme och filtrera.
 3. Propolis-tinktur tillsätts.

Används för att gurgla i halsen så ofta som omständigheterna tillåter, men minst 5-6 gånger om dagen.

Inte mindre viktigt vid behandling av angina är upprätthållandet av ett försvagat immunsystem. Och en drink gjord av 200 ml varm mjölk blandad med 3 tsk klarar perfekt denna uppgift. 10% alkoholhaltig propolis-tinktur.

Med ateroskleros

Propolis-tinktur är det mest effektiva botemedlet för patienter som lider av åderförkalkning. Du kan ta det separat, en timme före måltiderna, 3 gånger om dagen, späd 30 droppar 20% tinktur i 50 ml varmt vatten.

Det finns inte heller mindre värdefulla och tidstestade recept där propolis kombineras med medicinska örter.

 1. Tinktur av hagtornfrukter från ett apotek kombineras i lika stora proportioner med 20% alkoholisk tinktur av propolis. Drick 2-3 gånger om dagen, 20-30 droppar av blandningen, utspädd i en liten mängd vatten före måltiderna.
 2. Elekampantinktur (15%) kombineras med lika mycket 20% propolistinktur. Konsumera på samma sätt som i föregående recept, 25-30 droppar av blandningen.

För gynekologiska sjukdomar

För sådana sjukdomar används ofta formuleringar i form av salvor, suppositorier, tamponger som blötläggs i en läkande lösning.

Bomullspinnar för införande i slidan kan impregneras med 3% alkohol eller 5% vattenhaltig propolisinfusion. Kursen består vanligtvis av 10 procedurer som genomförs på natten. Douching är tillåtet med samma lösningar.

Dessa procedurer gör att du kan lindra smärtsyndrom, normalisera menstruationscykeln, stoppa blodförlust och viktigast av allt undvika en hormonbehandling, vars effekt ibland är helt oförutsägbar.

Bi lim är också effektivt vid behandling av livmoderfibrer. Tamponger kan fuktas i en blandning av 10% vattenlösning av propolis. Och samtidigt ta in örtinfusion enligt följande recept:

 • 20 g rölleka;
 • 20 g tallknoppar;
 • 20 g celandine;
 • 20 g ringblomma;
 • 20 g malurt;
 • 20 g marinrot;
 • 20 g krossad propolis.

Alla komponenter blandas, 500 ml alkohol tillsätts, insisteras i 2 veckor på en mörk plats och skakar innehållet varje dag. Efter att ha silat, drick ½ tsk. en halvtimme före måltiderna tre gånger om dagen.

Med sjukdomar i mag-tarmkanalen

De medicinska egenskaperna hos propolis manifesteras särskilt väl i kampen mot många mag- och tarmsjukdomar.

Så propolis-tinktur är oumbärlig vid behandling av magsår och duodenalsår på grund av dess antibakteriella egenskaper. Det är bättre att börja behandlingen med en 5-10% tinktur och om inga smärtsamma känslor i magen observeras inom en vecka, fortsätt med att använda en mer koncentrerad 20% vätska.

Från 40 till 60 droppar tinktur späds i ¼ glas vatten och tas 1,5 timmar före måltider 3 gånger om dagen i flera månader.

Den positiva effekten av sådan behandling manifesteras vanligtvis så tidigt som 5-10 dagar efter starten. Många smärtsamma symtom, halsbränna, illamående försvinner och allmänt välbefinnande förbättras. Eftersom propolis lindrar spasmer och inflammation genom att omsluta såret med ett skyddande hölje. Dessutom främjar det gallsekretion och minskar hyper surhet.

För behandling av kronisk och akut kolit, erosiv gastrit och andra liknande sjukdomar är användningen av propolismjölk, tillverkad enligt receptet som beskrivs i detalj ovan, utmärkt. Det tas vanligtvis ett halvt glas före måltiderna 3-4 gånger om dagen i 4-6 veckor.

Propolis mjölk kan neutralisera patogena bakterier, inklusive patogen stafylokock, läka tarmslemhinnan, stimulera lokalt blodflöde och i allmänhet öka kroppens försvar. Därför rekommenderas behandling särskilt för dem för äldre och för dem som har minskad ton och allmän försvagning av kroppen observeras.

När du hostar

Hosta kan vara ett symptom på många sjukdomar, och hur propolis-tinktur används beror på den specifika sjukdomen.

Till exempel, för hjälpterapi vid behandling av bronkialastma tas 20% alkoholtinktur 3 gånger om dagen och spädar 20 droppar i ett halvt glas mjölk eller vatten, en halvtimme före måltiderna. Behandlingsförloppet är 2 månader.

För en vanlig förkylning hosta är ett glas varm propolis mjölk med tillsats av 1 tsk bäst. älskling och en liten bit smör.

För hudsjukdomar

Hudsjukdomar är också mycket olika. Oftast kombinerar de användningen av alkoholhaltig propolis-tinktur inuti för att höja immuniteten och smörja smärtsamma områden med en läkemedelsblandning med propolis.

För att behandla till exempel en sådan vanlig sjukdom som gråtande eksem, förbered följande blandning:

 1. 1 del hackad ekbark späds med 5 delar vatten och kokas i 20 minuter.
 2. Kyl och filtrera.
 3. 1 glas av den resulterande buljongen blandas med 1 tsk. 20% alkoholisk tinktur av propolis.
 4. Den helande blandningen appliceras flera gånger om dagen på skadade hudområden i 12-15 dagar.

För akne, akne och andra hudutslag hjälper masker enligt följande recept bra:

 • 1 msk. l. kosmetisk lera;
 • 2 msk. l. varmt kokt vatten;
 • 1 tsk citron juice;
 • 1 tsk olivolja;
 • ½ tsk propolis tinktur.

Alla komponenter blandas noggrant, appliceras på problemområden, förvaras i 15 minuter, tvättas av med varmt vatten.

För förkylning och influensa

Det bästa botemedlet för både behandling och förebyggande av influensa och förkylning är propolismjölk. Metoden för att göra den hemma beskrevs i föregående kapitel.

De dricker det vanligtvis ett glas på natten i en lätt uppvärmd form.

Detta utmärkta botemedel kan ges även till barn i nästan alla åldrar under säsongsepidemier.

Med rinit

För instillation i näsan, både i akuta och kroniska former av förkylning, hjälper droppar med propolis-tinktur, gjorda enligt följande recept, utmärkt:

 • 1 del alkoholhaltig propolis-tinktur;
 • 3 delar olivolja;
 • ½ del nypressad pepparrotsjuice.

Alla delar stör grundligt med varandra och inför den resulterande blandningen i näsan, 3-4 droppar i varje näsborre.

Med tonsillit

Läkemedlet som beskrivs i kapitlet om behandling av halsont fungerar bra med tonsillit. Det gör att du kan stoppa inflammation i tonsillerna, ta bort luftvägsinfektioner, lindra smärta i svalget.

Du kan enkelt göra effektiva "halstabletter" genom att droppa några droppar propolis-tinktur på klumpar raffinerat socker.

För att stärka immunförsvaret

För att stärka immunförsvaret är det enklast att dra nytta av användningen av propolismjölk på natten. Förutom att göra denna helande dryck med traditionell teknik kan du helt enkelt lägga till 3 tsk till 200 ml varm mjölk. alkoholhaltig propolis-tinktur.

Kommentar! För barn, istället för tre teskedar infusion, använd endast en.

I tandvård

Propolis-tinktur är ett erkänt botemedel för behandling av många sjukdomar inom tandvården.I synnerhet för att hjälpa till med parodontit, gingivit, karies och stomatit är följande läkemedelsinsamling med tillsats av propolis-tinktur perfekt.

Du kommer behöva:

 • 30 g eukalyptusblad;
 • 25 g kamomillblommor;
 • 25 g kalkblomning;
 • 20 g linfrön;
 • 1 glas vatten;
 • 40 droppar 20% alkoholhaltig propolis-tinktur.

Tillverkning:

 1. 1 msk. l. örtblandningen hälls med 1 glas kokande vatten och värms upp i ett vattenbad i 15 minuter.
 2. Sedan insisterar de i 40 minuter och filtrerar.
 3. Tillsätt propolis-tinktur, rör om.

Använd för att skölja munnen minst 3 gånger om dagen.

Propolis-tinktur är inte mindre effektiv för att lindra tandvärk. För att lindra det smärtsamma tillståndet är det nödvändigt att tillsätta 3 delar renat varmt vatten till en del av 20% alkoholtinktur. Fukta en bomullspinne i den resulterande lösningen och applicera på en öm tand.

Propolis under amning och graviditet

För förkylningar och andra sjukdomar under graviditet och amning är recept med användning av ett vattenhaltigt extrakt av propolis istället för alkohol perfekt.

För att förbättra kroppens allmänna tillstånd under dessa svåra perioder för en kvinna rekommenderas det att du regelbundet konsumerar en drink enligt följande recept:

 1. 500 g nypor hälls i 1 liter vatten, värms upp till koka, ångas på låg värme i ungefär en timme.
 2. Häll i en termos, lägg till en bit propolis på knivspetsen och låt den infunderas över natten.

Kontraindikationer för propolis tinktur

Den främsta kontraindikationen för att ta droger från propolis är en allergi mot honung och biprodukter. Därför är det tillrådligt att starta behandlingen med små doser och noggrant övervaka eventuella symtom som: rodnad, klåda, huvudvärk, andfåddhet, feber, svullnad, utslag och allmän svaghet.

Med förbehåll för de rekommenderade doserna har propolis inga kontraindikationer även med allvarlig skada på njurarna, levern och gallvägarna.

Men alkoholhaltig tinktur i någon grad av utspädning rekommenderas inte för intag av gravida och ammande kvinnor, barn under 3 år och förare.

Villkor för lagring

Alkoholtinktur av propolis kan lagras under svala förhållanden utan tillgång till ljus i 2-3 år. Vatteninfusionen lagras i genomsnitt i ungefär en vecka. Propolis mjölk (dvs. mjölkinfusion) förvaras bäst i kylen i högst 3-4 dagar.

Slutsats

Propolis-tinkturens medicinska egenskaper och möjliga kontraindikationer har studerats av forskare och läkare från olika länder i många år och århundraden. Ändå kan man inte säga att denna process är fullständig, eftersom allt fler nya egenskaper hos detta mystiska ämne ständigt upptäcks, vilket gör det möjligt att hantera många människors hälsoproblem.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion